2021-07-08T11:37:15+02:00 7. јула, 2021. 14:05 |

Костолачко лето: Представљен роман Дуње Вулић

У оквиру културног програма „Костолачко лето“ у уторак, 6. јула, представљена је књига „Казаљке Старог Сата“ гимназијалке Дуње Вулић. Ово је други објављени роман младе Костолчанке. Први, чији је назив „Кроз телескоп“, Дуња је написала и објавила док је била ученица Основне школе „Јован Цвијић“. Њену склоност ка писању и књижевности тада је уочила наставница српског језика Гордана Славковић и инстинктом доброг педагога подржавала Дуњин литерарни дар.

Промоцију романа „Казаљке Старог Сата“ организовали су Центар за културу и „Психолошки центар“  Костолац. Оливера Хајровић, оснивач Удружења „Психолошки центар“  је на представљању издања „Казаљке Старог Сата“ захвалила Центру за културу на подршци и рекла:

-Дуњу смо најпре упознали као новинарку, а потом и као веома креативну, хуману и свестрану личност. Дуња поседује много талената, а ми данас говоримо о таленту за опажање, промишљање, креацију и приповедање које је већ показала у свом првом роману и такође га несебично уложила у писање за часопис „Глас младих“.

У другом роману, како је Оливера Хајровић казала, „у питању је занимљива, топла, духовита, алегоријска прича о блискости и пријатељству  у којој се преплићу нити Дуњиног детињства, младости и наступајућег одраслог доба, лепршава али психолошки веома сложена и дубока  прича која подстиче на размишљање“:

Издавач романа „Казаљке старог сата“ је Књижевна заједница Пожаревац. Професорка Славица Јовановић, председница Књижевне заједнице и рецезент књиге је на промоцији у Костолцу рекла:

-Књига нема никакве амбиције да поставља нове постулате, вредности, она је просто изашла из Дуњиног срца и говори о паралелном свету, свету животиња који за њу нису бесловесна бића, већ о њиховом  богатом духовном животу говори са пуно хуманитета и алтруизма. Оне се персонификација људи и имају антропоморфни облик.

Ненад Ж. Милошевић, Дуњин професор српског језика и књижевности у Пожаревачкој гимназији је оценио да је у свом другом роману „успела да направи леп баланс између онога што је духовито, хумористично, шаљиво и разумљивог и озбиљног“.

Милошевић је „Казаљке Старог Сата“ препоручио за читање млађој публици, али и одраслима.

                                                                                                                                          Д.Д.