2020-12-11T14:55:16+01:00 11. децембра, 2020. 14:55 |

Ковид болница Пожаревац: Препуњени капацитети

У Ковид болници у Пожаревцу тренутно је на лечењу 215 пацијената са симптомима корона вируса, од којих чак 211 из Браничевског округа. Током јучерашњег дана било је 18 пријема и 14 отпуста.

-Наши капацитети су препуњени. Тренутно имамо 10 одсто више пацијената од максимума у црвеној зони, а да бисмо примили све пацијенте, који махом долазе у тешком стању, пиморани смо да убацујемо помоћне кревете. Проблем појачава чињеница да у овом моменту имамо 83 ковид позитивна радника болнице од којих је један хоспитализован. Тренутно је у изолацији 98 запослених из наше установе, од којих 41 лекар, каже директор Опште болнице др Данко Николић.

Сви пацијенти су у тешком стању. На респираторима је тренутно шест пацијената, док је 13 на неинвазивној вентилацији. Сва кисеонична места су заузета, око 100 пацијената  је на терапији кисеоником.

Током јучерашњег дана у ковид зони преминуо је један пацијент из околине Кучева – мушкарац рођен 1940. године.

– И даље је огроман притисак на болницу у Пожаревцу. Због околности са оболелим задравственим радницима и недостатка капацитета, приморани смо да примамо само пацијенте са тежом клиничком сликом. Зато апелујемо на грађане да не посустају у поштовању мера заштите. Још увек је ситуација тешка и није тренутак за опуштање. У супротном, лош тренд заражавања, па и смртних исхода биће настављен, а упитно је до које мере ће здравствени систем у граду моћи да издржи такав темпо. Молимо вас  да смањите контакте, избегавате славља, окупљања и непотребна кретања, носите маске. Помозите нам у овој борби, а најпре помозите себе и ближњима, стоји у саопштењу Болнице.