2021-01-16T11:09:42+01:00 16. јануара, 2021. 11:09 |

„Крива Дрина је наш Берлински зид“

ПОЖАРЕВЉАНИН  МИОДРАГ ЛАЗАРЕВИЋ У АНТОЛОГИЈИ СРПСКОГ АФОРИЗАМА

Читаоци Антологије српског афоризма од пада Берлинског до пада српског зида под називом „Године заплета“ имају ту привилегију да међу кратким али оштрим мислима 140 најпознатијих афористичара и сатиричара Србије, Црне Горе као и Босне и Херцеговине, прочитају и  дванест афоризама Пожаревљанина Миодрага Лазаревића.

– Велика је част да се уз имена попут Милован Илић-Минимакс, Милован Витезовић, Раде Јовановић, Александар Баљак, Милован Вржина, Александар Чотрић, Радивоје Бојичић, Зоран Ранкић …  у Антологији нађе и име Миодрага Лазаревића. Чуо сам да је реч о младом, талентованом и веома духовитом аутору пред којим је светла и изузетна стваралачка будућност, у свом стилу хумора и сатире са осмехом каже Лазаревић.

– Шалу на страну, реч је о капиталном издању одабраних афоризама насталих у последњој деценији прошлог века, тачније од 1990. до 2000. године, тачније од великих Европских промена (пад Берлинског зида) до промена у СР Југославији (5. октобар).  Ту је преко 2500 духовитих мисли аутора од којих је најстарији рођен 1913. а најмлађи 1976. године, вели наш саговорник наглашавајући да је Антологију приредио афористичар Драган Огњановић, директор Народне библиотеке „Раде Драинац“ у Прокупљу, а издавање подржало Министарство културе Републике Србије.

Лазаревићеви афоризми преузети су из његове прве збирке „Биће боље и друге приче“ из 1996. године, а занимљиво је да  његов афоризам „Крива Дрина је наш Берлински зид“, међу шест одабраних, краси задњу корици књиге  „Године заплета“. Подсећања ради, Миодраг Лазаревић је своју каријеру афористичара почео у „Јежевом хумору“ 1980. године, а уз вишедеценијске објаве кратких духовитих форми на радију и телевизији, аутор је бројних збирки афоризама, хуморески, кратких прича, сатиричних песама као и неколико романа. Током досадашње каријере припао му је велики број награда за хумор као и класично књижевно стваралаштво.

Влада Винкић