2018-12-14T08:31:32+01:00 14. децембра, 2018. 08:31 |

Кроз Кучево …

ПОСЛЕ ЗАВРШЕНЕ ЈАВНЕ РАСПРАВЕ

Одлука о новом буџету у другој половини децембра

               После спроведене јавне расправе о буџету Општине за наредну 2019. годину, коначну реч о овом документу даће одборници Скупштине општине на заседањупланираном у другој половини децембра. На седници која је у складу са новим законским приписима који налажу веће учешће јавности приликом доношења буџета,  са Нацртом буџета присутне је упознала начелница Одељења за буџет и финансије,  дипл. економиста Тања Живковић.  Она је навела да је за комплетан општински буџет у наредној години предвиђено око 615 милиона динара, а за капитална улагања 120 милиона. У дискусији која је потом уследила,  изречено је више различитих погледа о прерасподели буџетских  средстава. Закључено је да све изнете предлоге током ове расправе,  узме у разматрање Општинско већа приликом израде завршног предлога текста, а коначну одлуку доносе одборници.


 Кучево у Програму подршке Владе Швајцарске

            Недавно одржан састанак у Кучеву коме су присуствовали представници ове  локалне самоуправе, цивилног сектора и Сталне конференције градова и општина, први је корак кучевачке локалне самоуправе на путу укључивања у Програм подршке грађанског учешћа и транспарентности у оквиру Пројекта „Унапређење доброг управљања на локалном нивоу“ . Пројекат који спроводи СКГО део је свеобухватнијег Програма под називом „Подршка Владе Швајцарске развоју општина кроз унапређење доброг управљања и социјалне укључености –SwissPRO“. Програм  имплементира Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС), и тај процес трајаће до 30. новембра 2021. године.

          Пакет подршке обухвата  активности груписане у четири области : Укључивање грађана и локалне заједнице у процес израде буџета, јачање транспарентности локалног буџета,  одговорно буџетирање и транспарентно финансирање организација цивилног друштва.

          Испред локалне самоуправе састанку су присуствали Владимир Стојановић, председник СО, Славица Булутић заменица председника Општине, Зоран Велимировић, начелник Општинске управе, Јасмина Ћамиловић, помоћница председника Општина и Тања Живковић, начелница Одељења за буџет и финансије .


Бечки Рингштрасе пред Кучевљанима 

               У сарадњи са Аустријским културним форумом Амбасаде Аустрије у Београду, Центар за културу Кучево организовао је изложбу „150 година бечке Улице Rиngstrase – од почетка радова до данас“. На отварању ове интересантне поставке, сликар и фотограф из Кучева….рекао је, између осталог да је циљ – приближавање  приближавање двеју култура и наставак сарадње започете организацијом документарне изложбе о животу Густава Климта.

           „ Пре 150 година, тачније 1.маја 1865 године , Цар Фрања Јосиф званично је отворио бечки булевар Рингштрасе дугачак 5,3 километра и широк око 57 метара. Рингштрасе је један од најлепших булевара света на коме се налазе бројне знаменитости, велики паркови, бројни споменици. На популарном бечком рингу има толико репрезентативних зграда, палата и паркова као ретко где у свету. На паноима који нас окружују можемо пратити изградњу, развој овог булевара и видети неке од најрепрезентативнијих здања Аустрије али и читаве Западне Европе. Могу слободно рећи да је Беч, нарочито улица Рингштрасе, својеврсни музеј на отвореном, рекао је …