У ЧЕШЉЕВОЈ БАРИ: При крају радови на Цркви Свете Тројице    

Председник Општине Велико Градиште Драган Милић обишао је са сарадницима радове  на изградњаи Цркве Свете Тројице у Чешљевој Бари. Радови се приводе крају, завршени унутрашњи радови на малтерисању и електричним инсталацијама, постављени су прозори и врата, поплочан под гранитним каменом, а коначан изглед добио је и иконостас. Ограђена је Завршена је црквена порта, уређено двориште и посејана трава, а јуну, на Свету Тројицу, црква ће бити свечано отворена. Изградња цркве Свете Тројице започета је 2016. године,  прва фаза радова окончана је крајем септембра прошле године када су урађени груби грађевински радови и спољашњост цркве и постављен већи део бакарног крова. Ове године урађени су финални радови, а преостало је осликавање цркве. Радове на Цркви финансирали су Месна заједница и  мештани Чешљеве Баре са више 110.000 евра, уз подршку општине Велико Градиште која је обезбедила додатних 30.000 евра.


 ТОПОЛОВНИК: Народна традиција чува се од заборава

Другу годину заредом   у Топловнику се одржава кулинарско-културна и туристичка манифестација „Сачувајмо од заборава“, посвећена очувању народне традиције и живота на селу. Чланице удружења “Тополовчанке“ и Месна заједница Тополовник препознали су потребу људи да се присете својих корена  и уз подршку општине Велико Градиште, Туристичке организације и Културног центра “Властимир Павловић Царевац” већ другу годину за редом, одржали су успешну манифестацију у свом селу.  Осим штандова богатих разним ђаконијама као и  везом, тканицама, колевкама, грнчаријом,  кулинари су се такмичили у спремању свадбарског купуса,

Госте и суграђане поздравили су председник МЗ Тополовник  Мирко Стрејкић и председница Удружења жена “Тополовчанке“, Сандра Пауновић.  У оквиру културно-уметничког програма наступили су Културно-уметничко друштво из Тополовника и Ансамбл народних игара и песама „Властимир Павловић Царевац“ из Великог Градишта.

Најбољи свадбарски купус припремила је екипа “Моравци” из Сараораца,  друго место припало је Ловачкој секцији Тополовник,  а треће место у кувању свадбарског купуса освојила је Лидија Анокић из Великог Градишта.

Најслађи колач припремило је удружење из Великог Села, најлепшу погачу умесиле су чланице удружења из Лугавчине, најукусније слано јело скувале су чланице удружења из Рама, најукуснију штрудлу завило је удружење из Пругова, најбољу слатку  питу испекле су чланице удружења из Малог Црнића док су мајстори за слану питу стигли из Сараораца. Најлепши ручни рад изложиле су чланице удружења из Бискупља, за најлепши штанд  проглашен је штанд Удружења из Ђуракова, а најбогатију трпезу као и најтрадиционалније јело припремиле су жене из Кленовника.

Share.

Comments are closed.

Skip to content