2018-05-24T09:16:17+02:00 24. маја, 2018. 09:16 |

Кроз Општину Велико Градиште

Позив за избор најбољих студената 

Из Општинске управе Великог Градишта позвали су студенте са подручја ове општине да доставе своје пријаве за избор најбољих. Заједно са носиоцима Дипломе „Вук Караџић“ и ученицима који су постигли успех нарепубличким такмичењима, општина традиционално по завршетку сваке школске године награђује и два успешна редовна студента.Приликом избора вредноваће се година студирања, успешност у смислу да ли је током студирања изгубљена нека година, узеће се у обзир просек оцена, освојене награде, успеси и признања током студирања.

            Пријаве са документацијом студенти треба да доставе Одељењу за друштвене делатности и заједничке послове Општинске управе Велико Градиште најкасније до 8. јуна 2018. године.


НОЋ МУЗЕЈА У НАРОДНОМ МУЗЕЈУ У ВЕЛИКОМ ГРАДИШТУ

О Богићу, Пикасу, римском Пинкуму…

Народни музеј Велико Градиште и ове године учествовао је у манифестацији Ноћ музеја која је протекла у знаку упознавања посетилаца са сликарима Душаном Богићем и Паблом Пикасом.

О Душану Богићу, Градиштанцу, учеснику Великог рата који је као сликар са српском војском прешао Албанију, а 1944. године, након Другог светског рата, стрељан од ослободилаца, зна се тек толико. О Паблу Пикасу познато је скоро све. У Ноћи музеја, један од пет примерака оригиналних, ручно потписаних литографија, представљен је градиштанској публици.

Посетиоци су такође били у прилици да присуствују премијерном отварању изложбе етнолошких предмета из збирке Музеја Велико Градиште, стручно обрађених од стране етнолога Маје Пајић, са пратећим каталогом, и промоцији стрип албума „Једна романтична градиштанска прича“, локалног аутора Живорада Мишића, која је Градиштанце подсетила на лепоту чисте љубави.

Од 20 часова промовисана је књига Милоја Васића „Пинкум – Велико Градиште“ о енигми четири куле и мало познатом животу римског Пинкума.

       Врата великоградиштанског Музеја прошле суботе била су отворена до 1 сат иза поноћи, а улаз, као и до сада, бесплатан.


Трка мира прошла кроз Велико Градиште

Најдужа штафетна трка на свету Peace Run – Трка мира 2018, на деоници кроз Србију која води од границе са БиХ до румунске границе, прошла је кроз Велико Градиште.

        Кренула је са  Сребрног језера стазом поред Дунава и кроз центар града, до Трга Младена Милорадовића где је за учеснике и посетиоце организован културни програм и где их је дочекао председник Општине Драган Милић.

У Трци су могли да учествују сви посетиоци, јер је њена порука једноставна: ако можемо да трчимо заједно у миру и хармонији, онда можемо и да живимо заједно у миру и пријатељству.