Председник Градске општине Костолац Серџо Крстаноски, говорећи о резултатима који су остварени у 2022. години истиче да је извршење капиталних инвестиција изнад 70 посто. Наглашава да се озбиљно ради на изградњи и уређењу свих насеља Градске општине, што ће и надаље бити настављено, и додаје:  

Серџо Крстаноски

 – Град Пожаревац и Градска општина Костолац последњих неколико година константно раде на стварању бољих, квалитетнијих, а уједно и лепших услова за живот свих грађана, водећи рачуна о равномерном развоју сваког дела Градске општине, како Костолца, тако и Петке, Острова, Кленовника и Старог Костолца. Фокус смо ставили на уређење комуналне, путне, спортске и туристичке инфраструктуре.

– Костолац наставља да се гради, да се развија, да се уређује. Завршетком  комплетне комуналне инфраструктуре решили смо оне крупне проблеме и почињемо да уређујемо центар Костолца, али и многе друге аспекте, што ће Градску општину Костолац учинити лепшим местом за живот, закључује Крстаноски, образлажући у даљем разговору конктерно шта је све урађено.

– Извршење капиталних улагања у 2022. изнад седамдесет посто

ВОДОВОД И КАНАЛИЗАЦИЈА   

– Kао што смо и обећали, завршавамо једну од најважнијих капиталних инвестиција на територији Грдаске општине. То је изградња фекалнo – канализационе мреже у насељима Канал, Колиште и Дидино насеље. У питању је 26 улица, више од 6,5 километара канализационе мреже и две фекално-црпне станице. Вредност инвестиције у обе фазе је 101 милион динара. Грађани тих насеља, после 30 година, дочекали су  фекалну канализацију. То је историјски дан за око 450 домаћинства, односно, 2.000 грађана.

 – Тиме су створени услови да се затвори 450 септичких јама и на тај начин да се смањи загађење земљишта и да се унапреди хигијена у овим насељима. То је оно што ће променити  живот  у тим насељима и у Костолцу. Улице у којима се радило су: Вука Караџића 1, 2, 3. део, Сутјеска, 2. део, Војводе Путника 2. део, Хајдук Вељкова, Партизанско сокаче, Краља Петра, Колубарска 1. и 2. део, Ивана Косанчића 1, 2, 3. део, Станоја Главаша, Козарачка, Партизански сокак 2, Михајла Пупина, Ђорђа Вајферта, Милоша Обилића 2. део, Десанке Максимовића 1. и 2. део, Миленка Стојковића, Светосавска, Војводе Степе, Краља Милутина и Базенска.

– Радило се и на новом водоводу, у сарадњи са пожаревачком Радном јединицом „Водовод и канализација“ у  Костолцу, чиме су грађани Хајдук Вељкове улице добили 480 метара нове водоводне мреже.

„Свим суграђанима Градске општине Костолца и Града Пожаревца честитам предстојеће новогодишње и божићне празнике. Желим вам пуно здравља, среће, љубави и узајамне толеранције у Новој 2023. години.“

ТОПЛИФИКАЦИЈА

– Почетак највећег Капиталног пројекта био је топловод од Костолца до Острова. Укупна вредност тог пројекта је 303 милиона динара за 5,3 километара топллификационе мреже.

– У ГО Костолцу, више од 90 посто територије покривено је топлификацијом и од насеља Костолац, Кленовник, Петка и Село Костолац, остало је још насеље Острово.

– Мештани Острова скоро 35 година чекају на овај пројекат. Као што смо и обећали, завршавамо прву, другу и трећу фазу радова. До сада је топлифицирано 1,5 километара трасе. Кренули смо од Колубарске улице у Костолцу, са главног топловода за Пожаревац, преко Хајдук Вељкове, прешли смо Партизанску улицу, која иде према Петки и стигли до Улице Јована Дучића. Даље идемо према насељу Плажи, прелазимо Печански дунавац и насеље Виногради, до Острова.

– Укупна вредност те инвестиције износи 80 милиона динара. Самом топлификацијом биће обухваћени више од 400 домаћинства, чиме ће Костолац бити једна од ретких Градских општина која ће имати 100 посто своје територије покривено грејањем. И, управо та инвестиција побољшаће квалитет живота у свим насељима. 

ПУТНА ИНФРАСТРУКТУРА

– Град Пожаревац је у 2022. години  издвојио више од 130 милиона динара за  путну инфраструктуру. До сада је у Костолцу завршено асфалтирање 400 метара Улице Николе Тесле 2. део, од Поште до Аутотранспорта и 430 метара Улице Николе Пашића 1. и 2. део, испод Карађорђеве, на што се чекало 30 година.

– У Петки је завршено 550 метара Улице Маршала Тита. Урађео је 450 метара Улице Лоле Рибара 2. део у Острову. У Кленовнику је завршено 550 метара Улице Боже Димитријевића, код стадиона, као и 550 метара улица Светозара Марковића, Раде Кончара и Браничевске. У Селу Костолцу, асфалтирано је 310 метара Вукашинове улице. У Петки је завршено 524 метра Лењинове улице.

– Санација и поплочавање тротоара до сада су урађени у костолачкој Улици Николе Граонића 2. део, иза дечјег вртића, у дужини од 157 метара, на пешачкој стази на плажи „Топољар“, од 178 метара, и на платоу и стази иза Поште, у дужини од 114 метара.

УКЛОЊЕН НАДВОЖЊАК

– Један од капиталних захвата, не само у 2022. години, већ у последњој деценији, било је уклањање надвожњака – аутомоста из центра Костолца.

– Тај део града је четири године потпуно затворен, а потреба за надвожњаком је престала још 2009. године, са затварањем Површинског копа „Ћириковац“. Многи су покушавали, многи су хтели да га уклоне, али нису могли пуних 13 година. Ми смо успели захваљујући Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Владе РС.  Надвожњак  – аутомост је у року од 35 до 40 дана уклоњен из центра Костолца, чиме смо решили деценијски проблем.

– Најважније је што то отвара могућност да тај део Костолца, који је у потпуности  био запуштен, сада добије савремену саобраћајницу која ће спојити четири улице у центру Костолца.

Пројекат уређења Првомајске улице

СПОРТ И ТУРИЗАМ

– Развој спорта и спортске инфраструктуре су нам врло важни, јер то значи и правилан развој младих. Зато се сваке године издвајају средства за ту намену. У буџету за 2022 годину, за спортске клубове и удружење издвојено је 30 милиона  динара, што је 6.89  посто од укупног буџета, док је у 2023. години планирамо 35 милиона динара, што је скоро дупло више у односу на 2018. годину. Тиме можемо да кажемо да Градска општина Костолац брине о својим спортским клубовима и удружењима.

– Радило се и на уређењу спортске инфраструктуре, у коју је у 2022. години уложено око 15 милиона динара. На стадиону „Бора Бека“ реконструисане су западне трибине и по први пут ћемо добити 850 ПВЦ столица, у зелено – црној боји. Вредност тога износи 10.350.000 динара. Такође је постављена ограда око два помоћна терена, вредна 2.150.000 динара. Следи реконструкција два тениска терена иза Спортске хале, у Улици Стевана Немање, у вредности од 2,7 милиона динара.

– Поред спортиста рекреативаца, у 2022. години, посветили смо пажњу и нашим најмлађим суграђанима, како бисмо им обезбедили лепше и безбрижније одрастање. Реконструисали смо готово сва игралишта која су била на бетонским подлогама, поставивши нове справе, тартан подлогу, заштитне ограде, рефлекторе.

– Завршили смо шест дечјих игралишта у Костолцу, у улицама Стевана Немање, Николе Тесле, Сарајевској, Вељка Дугошевића и у насељима Канал и Дидино село. Укупно је уложено 20.220.000 динара.

– Наставило се са уређењем плаже „Топољар“, са циљем да сваке године буде што лепша, пријатнија, уреднија, са акцентом на безбедности и хигијени. У 2022. години издвојено је 13.318.239 динара за ангажовање спасилаца на плажи, опреме и система видео надзора, затим, за ватерполо терен и бове за обележавање, за бетонске жардињере и украсно цвеће, као и потребе кошења и одржавање хигијене, укључујући и раднике.

СИМБОЛИ КОСТОЛЦА

– Када се спомене Костолац, људи најпре помисле на термоелектране и копове, на Дунав, Виминацијум, што је и разумљиво с обзиром на то да су то нека од главних обележја нашег града. Међутим, човек којем можда највише дугујемо за развој рударства и читавог овог краја је Ђорђе Вајферт. Он је отворио први рудник у Селу Костолцу 1870. године и први рудник у Кленовнику 1883. Зато смо 29. јануара, поводом Дана Градске општине, открили смо прву Спомен бисту Ђорђу Вајферту. Она је у центру Костолца, испред зграде Градске општине и поред „Локомитиве 12“, коју смо реконструисали. Такође је замењен светлећи знак „Срећно“, који стоји на водоторњу, а који није светлео последњих скоро двадесет година.

СУГЕСТИЈЕ ГРАЂАНА

– Настојали смо да решимо проблеме многих наших суграђана. Тако су рецимо на основу њихових сугестија постављена по два успоривача брзине у Острову и Селу Костолцу.

– Иначе, у Костолцу су постављени заштитни стубићи у Улици Николе Граонића и код вртића „Мајски Цвет“, постављене су две сигурносне рампе на улазу у пијацу. Постављен је спуст за особе са инвалидитетом према полицији, потом, постављене су заштитне ограде око свих дечјих игралишта и урађена је нова улична расвета у Улици Вељка Дугошевића. У Петки је реконструисан Дом културе и постaвљeнa заштитна ограда око Спомен парка. У свим месним заједницама постављени су јарболи.

МИНИ ТРЖНИ ЦЕНТАР

– После четрдесет година у Костолцу је отворен први мини тржни центар са шест нових локала на самом улазу у Костолац, који је значајно променио слику тог дела Костолца. Комплетно је сређена стара пумпа. Два ресторана, „Драгуљ“ и „Путник“, полако се уређују. Остаје нам да заједно са Привредним друштвом „Аутотранспорт“ помогнемо у решавању питања аутобуске станице. Такође је пред нама решавање деценијског проблема костолачког „Хотела“.

            А. М.

Share.

Comments are closed.

Skip to content