2020-08-04T09:00:43+02:00 4. августа, 2020. 09:00 |

Кучевачки водопади и врела

Општина Кучево располаже великим природним богатствима – пећинама, шумама, чистим водотоковима и минералним водама, али и занимљивим народним обичајима и манифестацијама са дугом традицијом, као и богатим археолошким наслеђем.  


Једна од најинтересантнијих туристичких дестинација су и водопади на месту ,,Мало врело” у Раковој Бари. Најбогатији су водом у пролеће, после отапања снега на Ракобарском вису. У најтоплијем делу лета, проток воде се значајно смањује.

Извориште са водотоком и водопадима представља интересантан геоморфолошко -хидролошки објекат. На жалост, изградњом додатне водокаптаже за потребе села Ракова Бара, водопади су знатно изгубили на снази. Додатни проблем је што је читав простор, укључујући приступни пут неуређен, што додатно утиче на стварање лошег утиска о овом локалитету.

У близини Малог врела налази се и познати средњевековни манастир Туман, задужбина  познатог српског средњевековног витеза Милоша Обилића.

„СИГА“

У склопу туристичке понуде Општине Кучево налази се и водопад „Сига“, који је од пећине Церемошње удаљен 4 километра. Налази се непосредно испод извора потока Сига, који извире испод високог крашког облука, а затим се обрушава, стварајући око 15 метара висок каскадни водопад. Последњих неколико година водопад пресушује већ у рано лето.

Низводно од водопада, 1,5 километар удаљености, на узвишењу изнад десне обале Сиге налази се и омања Голубањска пећина, још једна занимљивост околине Кучева. Пећина је проходна у дужини од око 80 метара.

„БУРАУ“ КОД ИЗВОРА ШЕВИЧКЕ РЕКЕ

У атару села Шевица, на месту званом „Бурау“, Шевичка река, десна притока Пека скоро на самом извору, ствара необично интересантан водопад.

Поток који настаје из снажног крашког извора у подножју високе стене, након 50 метара рачва се на више мањих рукаваца, који затим падају са бигрене терасе, широке око 30 метара, стварајући већи број минијатурних каскадних водопада у виду танких, чипкастих водених завеса.

Уколико су посетиоци авантуристичког духа, воле природу и не очекују посебан комфор, водопад ”Бурау” је идеално место за посету. Налази се 1 километар од локалног асфалтног пута који води од центра Шевице према засеоку Брсани. 

 „ШУМЕЋА“

Још једна од интересантнх дестинација у склопу туристичке понуде је и врело „Шумећа“, које се налази у истоименом засеоку села Турија на 12 километра од центра Кучева.

Из омањег пећинског отвора у подножју северних обронака планинског масива „Ђула“, који обилује изворима, на површину избија беспрекорно чиста вода која одмах формира јак поток. Низводно, пар стотина метара, његова вода покреће неколико сеоских воденица. У близини, на око 3 километра налази се пећина „Зајце“, проходна у дужини од око 80 метара. 

Р. Н.