На територији Општине Кучево завршава се градња магистралног пута, приводи се крају реконструкција неколико локалних деоница, гради се канализациона мрежа са пречистачима и у завршници је потпуна обнова Дома здравља у Кучеву. Такође је настављен тренд раста запослености, тако да је кучевачка општина за који промил иза Пожаревца по броју запослених и просечним зарадама.
Др Иван Рајичић
Истовремено, теку припреме за велику манифестацију, 55. Хомољске мотиве, а покренуте су и две сасвим нове.
Како истиче председник општине Кучево, др Иван Рајичић, надаље, уз привлачење инвеститора и наставак улагања у инфраструктуру, у плану је и динамичнији развој туризма.

ПУТЕВИ, КАНАЛИЗАЦИЈА И ДОМ ЗДРАВЉА

Ове године је фокус на завршетку деонице магистралног пута Кучево – Петровац на Млави. Радови су у току. Изводи их Предузеће за путеве Пожаревац. Реч је о деоници дугој 16,5 километара, од села Кучајна, у општини Кучево, до села Мелнице, на територији општине Петровац на Млави. Вредност је 572 милиона динара.

– Заједно са путем који се ради ка Петровцу на Млави, укупно је 54 километра нових магистралних путева на територији општине Кучево, током ове и прошле године, додаје председник Рајичић, констатујући да се све одвија по плану:

– Пут Кучево – Петровац на Млави је велика и тренутно најзначајнија инвестиција, посебно с обзиром на то да је тај пут био у врло лошем стању. Радови су започети средином априла и предвиђен је рок од 5 месеци, каже председник и наставља:

– То ће много значити за боље повезивање општина Кучево и Петровац, отварање ка Централној Србији, бољој комуникацији поморавских општина, као и аутопута Београд – Ниш са Дунавским коридором и новом брзом саобраћајницом, чија је изградња у току.

– Значајна је и у туристичком смислу, јер ће пружити могућност посетиоцима да лакше дођу ди туристичких дестинација, рецимо до општине Жагубица и манастира Горњак, као и до манастира Тумане и других дестинација.

На овој територији завршена су и три путна правца, Кучево – Мајданпек, Турија – Тумане и Турија – Мустапић, тако да је реконструисана готово цела деоница дела магистралног пута на територији општине Кучево, правац Пожаревац – Мајданпек.

Раде се и локални путеви. Од Министрства привреде су Општини Кучево додељена 54 милиона динара, која ће бити употребљена за асфалтирање улица у Кучеву.

– Тим средствима ће се радити три улице у ужем центру града, у које дуго није улагано, потом, један путни правац у селу Нересница, засеок Гложана од 2 километра, као и један тротоар у центру Кучева, дужине 480 метара, најављује председник кучевачке општине.

Приводи се крају градња канализационе мреже. До краја године планирано је да се у целости заврше радови, који се изводе у Кучеву и Раброву. Реч је о 24 километра канализационе мреже и два пречистача вода.

Трофазна реконструкција Дома здравља у Кучеву ускоро улази у завршницу. Председник Рајичић наводи да је при крају друга фаза и да ће се одмах почети са трећом.  Завршетак радова очекује се у октобру,

Други у округу по запослености

Општина Кучево је за неколико промила иза Града Пожаревца по стопи запослености и просечној заради, с обзиром на то да је одржан континуитет раста.

Иначе, запосленост је нарасла откако су у овај крај дошли „Coca – Cola“, односно, „Роса Хомоље“, коју је посетио и председник Србије, потом, Кречана и компаније „Гуанг Јанг“ и „Зиђин“.

КУЛТУРА И ТУРИЗАМ

Увелико теку припреме за Смотру изворног и народног стваралаштва „Хомољски мотиви“, која ће по 55. пут окупити Србију у Кучеву. Према најавама, од 31. маја до 3. jуна, планиран је разноврстан, вишедневни програм, намењен различитим интересовањима.

– Настављамо са активностима на промоцији културе. Ишчекујемо традиционалне „Хомољске мотиве“, али имамо и нове идеје и планове, истиче председник општине др Иван Рајичић и додаје:

– Март је био у знаку Првог фестивала аматерског позоришта, који је наишао на свеопште одобравање. Од представе до представе, било је све више публике, тако да је оснивање такве манифестације био пун погодак. После Хомољских мотива следи манифестација „Културно лето“. Трајаће током школског, летњег распуста и углавном ће бити посвећена најмлађим суграђанима. Намера је да сваке суботе буду приређене тематске радионице. За организацију су задужене чланица Већа за образовање Санела Анкић и саветница председника Општине  Виолета Владимировић.

Председник истиче и да се од развоја туризма не одустаје.

Уз нетакнуту природу, упечатљив Видиковац, могућности за параглајдинг, посетиоци показују велико интересовање и за Дубочку пећину и Равништарку,

– Намера је уредити прилаз и окружење, да се изборимо за пут на том правцу, у дужини од 14 километара, и да тиме олакшамо приступ.

У даљим плановима су и археолошки локалитет Краку Лу Јордан, пећина Церемошња и вила Краља Александра.

            Текст: А. М.

            Фото: В. М.

Share.

Comments are closed.

Skip to content