Последњи БиблиоСалон у овој сезони биће одржан у читаоници кучевачке библиотеке у уторак, 13. јуна, са почетком у 19 часова.

Гост вечери је Новак Ђукић, песник. Новак Ђукић рођен је 1984. године у Београду. По образовању је спортски тренер. До сада је објавио две збирке песама „Док седим на овој столици од глога” (2005) и „Златна пера и орлови” (2009). Неколико година био је један од уредника часописа за децу „Витез“. Пише и афоризме, приповетке и песме за децу.

Непосредни повод за разговор у оквиру БиблиоСалона јесте недавно објављена збирка поема „Само ти дете ради свој посао”, збирка коју је српска књижевност дуго чекала, а занимљиво је разговарати о томе – зашто?

У поговору за ову књигу Владан Бајчета, књижевни историчар и критичар, између осталог каже:

„Је ли требало на овакву књигу да се толико дуго чека? Како то да до сада није било пјесме као што је насловна, рецимо у књигама пјесника – уредника који су одбијали да је објаве? И како да нико није имао разумијевања за важност њеног појављивања? Одговор је лакши него што се на први поглед чини: црне слутње Бранка Миљковића, ако их схватимо дословно, испуниле су се – поезију сви пишу и постала је, мање – више – и баш тако – играчка за малу – велику дјецу. У Србији се, према поузданим статистикама, појаве у просјеку двије збирке пјесама дневно и чини се да нема човјека коме у личној карти не пише да је пјесник. Друга, све мање видљива, а све више присутна ствар: зло као зло, само ћути и гледа (свога посла) и успјело је и то – да престане бити темом поезије. Теме су постале наши унутрашњи егзили и спољашњи боравци на књижевним стипендијама, глобално загријевање и космичка студен радијатора, права кућних љубимаца и све остале епохалне невоље дијела човјечанства цјеломудрено забринутог за судбину планете и људске заједнице. Долази вријеме да се стиховима поново каже нешто важно на умјетнички релевантан начин. Ова књига то чини.”

Share.

Comments are closed.

Skip to content