40 ГОДИНА ПРЕДШКОЛСКЕ УСТАНОВЕ „ЛАНЕ“ КУЧЕВО

У Кучеву је данас било много разлога за славље, и оно је приређено у част некадашњих и садашњих најмлађих мештана града на Пеку. Наиме, под куполама Центра за културу „Драган Кецман“ одржана је свечаност у поводу четири деценије постојања и рада Предшколске установе „Лане“ која је до данас у објектима “Сунце” и “Маслачак” у Кучеву, као и „Цврчак“ у Раброву на адекватан,  образовно-дидактички и надасве домаћински начин из свог окриља на даљи животни пут усмерила на хиљаде малишана.

Један број награђених

Тим поводом најпре је приказана кратка документарна филмска сторија редитеља Миодрага Винкића о Установи која је присутне подсетила на најважније сегмента и рада од оснивања до данас. Потом је директорка Биљана Кецман уручила плакете и захвалнице свима који пружили допринос и несебичну подршку током минулих деценија. То су: Бранка Јеремић, Елизабета Унгурјановић, Снежана Ђорђевић, Светлана Станојевић, локална самоуправа и председник Општине Кучево др Иван Рајичић. Захвалнице за 10 година рада припале су Јулијани Дамњановић и Марији Тодоровић, за 20 година Данијели Стокић и Живадинки Стојнић, а за 35 година верности  Предшколској установи „Лане“ Весни Стојкановић, Душанки Модрлановић, Олги Јаковљевић и Нади Савчић. На списку добитника захвалница су и председница Управног одбора Мица Лукић Раденковић, председница Савета родитеља Јелена Марјановић, као и Удружење васпитача браничевског округа „Васпитач плус“, Удружење медицинских сестара-васпитача предшколских установа подунавског округа, Савез удружења васпитача Србије, Иван Вељковић, школе „Угрин Бранковић“ Кучево, „Милутин Миланковић“ Раброво, „Слободан Јовић“ Волуја, „Вељко Дугошевић“ Турија, Средња стручна школа Кучево, Центар за културу „Драган Кецман“, Библиотека „Никола Сикимић Максим“ Кучево, Центар за социјални рад Кучево, Дом здравља Кучево, Полицијска станица Кучево, Спортски савез Кучево, Туристичка организација Кучево, црквене општине Кучево и Турија, Шумско газдинство „Северни Кучај“, ЈКП Кучево и Удружење хомољских пчелара „Пек“.

 

Биљана Кецман

Други део обележавања 40 година постојања и рада Предшколске установе „Лане“ приређен је у Великој сали Центра за културу „Драган Кецман“, где се у име институције домаћина-слављеника великом броју гостију, али и некадашњих полазника кучевачког вртића, обратила директорка Биљана Кецман истичући:

– Поносна сам што је наша установа пепознатљива по сјајним примерима добре праксе и искорацима ка новим основама програма. Квалитету нашег рада посебно доприносе модел заједнице професионалног учења и хоризонталне размене, како унутар наше установе, тако и између нас и других установа. Срећни смо што су многе генерације, деценијама уназад, на путу да постану добри и успешни људи, пролазили кроз нашу установу и што им је управо наш вртић био полазиште за остваривање великих личних и професионалних успеха.

Др Иван Рајичић се обраћа гостима свечаности

Потом се присутнима обратио председник Општине Кучево др Иван Рајичић, који jе својевремено и сам био део Предшколске установе „Лане“, а данaс су то његова деца:

– Надам се да ће како моја, тако и њихова, али и многа друга  деца имати ту част и прилику да наставе светлу традицију похађајући ову, за нашу општину веома важну институцију. Локална самоуправа је у  марту донела одлуку да од 1. септембра 2023. године боравак деце у свим објектима вртића „Лане“ буде бесплатан. Веома смо поносни да смо успели да донесемо такву одлуку, чиме смо доказали да се искрено залажемо за нашу децу и жељу да нас у будућности буде још више. Јер, само су деца гарант да једно место има сигурну и стабилну будућност и да је улагање у децу заправо улагање у бољу будућност свих нас, истакао је између осталог Рајичић.

Највише интересовања и аплауза изазвао је богат, сјајно осмишљен и веома добро реализован забавно музички програм који су потом на сцени извеле све вртићке групе Предшколске установе „Лане“: од малишана који имају две и три године до предшколаца. Дечији труд и ангажовање њихових васпитачица да све протекне у најбољем реду  на крају приредбе овенчан је великом тортом која је симболизовала овај велики јубилеј.

Влада Винкић

Фото Владан Милић

Share.

Comments are closed.

Skip to content