Сеоски туризам општине Кучево био је у фокусу овогодишњег Сајма туризма у Београду. У последњих неколико година Туристичка организација Кучево у сарадњи са кучевачком општином акценат је ставила на активацију старих и запуштених сеоских домаћинстава.

Према речима директора туристичке организације Кучево Александра Илића, туристе у Кучево привлаче природа, храна и људи.

-Нетакнута природа, уз неколико ресторана који нуде одличну понуду специјалитета из нашег краја омогућавају туристима да се лепо проведу и проведу неколико дана у нашој општини. Нуди им се могућност упознавања живота на селу, а смештајни капацитети су умногоме повећани након неколико обука за становнишзво у месним заједницама. Ради се и на развоју путне и туристичке инфраструктуре, каже Илић.

Александар Илић

Не заостају ни природне лепоте у Кучеву. Ту су пећине Равништарка, Церемошња, Дубочка и Шевичка, као и редак природни феномен Звишка потајница. Потајнице представљају крашке изворе код којих се, наизменично, у кратком периоду, смењују интервали истицања воде до потпуног пресушивања, уз чудне, карактеристичне звуке, што читавом процесу даје тајанствен, готово мистичан карактер. У свету их има свега 30, а у Србији 4.

Јединственост ове општине су и водопади Мало врело у Раковој Бари, водопад Сига, Бурау код извора Шевичке реке и врело Шумећа. Ту су и два језера, у Нересници, засеоку Лунка и Кучајнско језеро.
Кучево је препознатљиво и по манифестацији Хомољски мотиви, која ће се ове године одржати по 55. пут, али атрактивне су и оне попут Фестивала цвећа, „Жанки у част“, „Труба Мирослава Милета Матушића“ и „Фестеф“.

Share.

Comments are closed.

Skip to content