Породична кућа Анђелковића у Кучеву у поводу „Хомољских мотива“ била је стециште јединственог културног догађаја који годинама у оквиру поменуте Смотре изворног народног стваралаштва на себи својствен начин оплемењује дух града на Пеку.

Двориште уметника Петра Анђелковића, у четвртак 1.јуна, било је као и увек у освит „Хомољских мотива“ препуно поштоваоца његовог стваралаштва, а уважени сликар и вајар овај пут приредио је самосталну изложбу слика и скулптура симболичног и историјског назива „Завет Светог кнеза Лазара“.

Пред великим бројем званица, увод у церемонију отварања приредио је кантаутор Бранко Пражић који је уз гитару извео неколико мелодија, међу којима и родољубиву  „Востани Сербије“ Доситеја Обрадовића, својеврсну химну занимљивог мултимедијалног догађаја.

Петар Анђелковић са ћерком Јеленом Анђелковић Грашар

Захваливши се гостима изложбе, али и комшијама без којих до данас ни један започети посао не би окончао, домаћин и уметник Петар Анђелковић је нагласио:

– Сви који покушавају да ниподаштавају, краду, или фалсификују нашу историју, у томе никада неће успети зато што је сви негујемо у себи. Нама је то у генима, у срцу… Ко је учио Филипа Вишњића у историји? Нико. А он нам је оставио чудо које је касније Вук забележио и оставио нам онако како ваља, рекао је између осталог Анђелковић.

-Када у овом, такозваном инстант времену, имате савременика који не пропушта ни један тренутак, ни једну изложбу да њом скрене пажњу на наше јунаке, историју, заоставштину, завете, знате колико је драгоцено имати таквог човека који је својеврстан живи подсетник на оно што чак ни наука не може да стигне да процесуира на прави начин, нагласила је овом приликом истoричaр умeтнoсти др Jeлeнa  Aнђeлкoвић Грaшaр, иначе Петрова кћер.

Велики број пријатеља и поштовалаца уметности на отварању изложбе Петра Анђелковића

Изложба, коју уз класична дела на платну на којима су представљени сви Немањићи чине и скулптуре у металу Светог кнеза Лазара, Милоша Обилића и деспота Стефана Лазаревића у природној величини, отворена је традиционалним пуцњем из старог трешњевог топа.

Влада Винкић

Share.

Comments are closed.

Skip to content