ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

У  више од сто земаља света сваке године 5. јуна, разним активностима и кампањама обележава се Светски дан заштите животне средине чиме се скреће пажња јавности на еколошке проблеме и потребу одговорног односа свих људи према свом окружењу. Овај датум установила је Генерална скупштина УН која је у Стокхолму 1972. године одржала Конференцију о заштити животне средине и на којој су све присутне делегације донеле јединствени закључак о потреби међународне сарадње на плану заштите Планете. 


Пети јун ове године уз слоган „Време је за природу“ протекао је у знаку очување биодиверзитета, а заштита биодиверзитета најбоље се спроводи очувањем природних станишта. То је и био разлог што су чланови пожаревачког Еколошког друштва „Пријатељи Чачалице“ и ученици Основне школе „Краљ Александар Први“ одлучило да 5. јуна посете Љубичево, једну од зелених оаза Пожаревца и птицама које живе у том природном станишту подаре кућице и хранилице које су ђаци само направили.

Горанка Митровић je том приликом испред Еколошког друштва упутила поруку:

-Брига о животној средини није само брига због здравља човека већ свих живих бића на Планети. Наше Еколошко друштво настоји да пригодним активностима обележи све значајне еколошке датуме и то чинимо у сарадњи са основним школама јер мислимо да свест о значају здраве средине треба формирати од малих ногу, да еколошко васпитање треба започети што раније. 

У оквиру Еколошке секције ОШ „Краљ Александар Први“, направљено је укупно 67 кућица и хранилица за птице. За почетак постављене су у окружењу Ергеле  „Љубичево“, а ставиће се на употребу и птичјем свету Чачалице као и у дворишту саме школе. Према речима директора Горана Сегера ово је наставак акције „Заштитимо птице нашега краја“ која је започета 10. маја, поводом Дана птица. „Кућице су настале у кућним условима, у време кућне изолације због пандемије. Поставићемо их на местима где ће највише користити птицама, рекао је Сегер.

Међу ученицима који су учествовали у изради и постављању кућица је и Петар Радмановац, који код птица посебно воли њихов цвркут. Од њега сазнајемо да је постављање кућица било планирано за Дан птица, али је због познатих околности, одложено. –Нисмо успели тада, али ни сада није касно, надам се да ћемо на овај начин помоћи птицама, рекао је.  

Обележавању Светског дана заштите животне средине у Љубичеву присуствовао је и Дарко Мирковић, члан Градског већа који је, поред осталог, похвалио ученике и наставнике ове школе што на овај начин, очувањем станишта птица, брину о здравој околини.  

                                                                                                                                                                 Р.Р.Н.

Share.

Comments are closed.

Skip to content