Чланови Културно – уметничког друштва „Бубушинац” из Бубушинца учествовали су на 75. Фестивалу фолклора „Мondorlo in Fiore” на Сицилији, у Агриђенту и представљали Републику Србију и Град Пожаревац.

Наступили су у конкуренцији 29 фолклорних ансамбала из целог света: Чилеа, Мексика, Грузије, Узбекистана, Јужне Кореје, Малезије, Француске, Шпаније, Бугарске, Румуније, Хрватске, Грчке, Пољске, Индије, Панаме, Литваније, Јапана, Македоније…Одржано је десетине концерата и других фестивалских активности у Агриђенту и околини и све манифестације протекле су у знаку обележавања 75. године постојања Фестивала. Велики дефиле свих учесника пратило је више од 200.000 посетилаца, а фестивал је званично завршен великим концертом.

„У питању је фестивал на који не можете тек тако да учествујете. Морате имати оркестар и квалитетан ансамбл, да вам је програм разноврстан и да траје. Организатор је бирао ансамбле на основу снимака и фотографија које су претходно слате. Имали смо ту привилегију да будемо одабрани и позвани да о трошки организатора проведемо девет дана на овој смотри, рекао нам је Никола Томић, уметнички руководилац.

У различитим категоријама додељено је десетак награда и признања. КУД „Бубушинац” награђен је за освојено прво место у категорији играчких ансамбала, за најбољи играчки ансамбл, а за освојено прво место за најбољу изведбу (тачку) на фестивалу добили су спецујалну награду „Dario Daniele”. Неке од награда и главну награду уручио је министар културе Републике Италије. Свеукупни победник Фестивала је фолклорни ансамбл из Узбекистана.

Фестивал је трајао од 5. до 12. марта у организацији Културног центра, Туристичке организације и Општине Агриђенто. Званично га је отворио и затворио градоначелник Агриђента. Током седам наступа чланови КУД-а „Бубушинац“ извели су четири кореографије, а боравак у Италији искористили су и за обилазак Рима, Палерма и Фиренце и за стицање нових пријатеља.

Share.

Comments are closed.

Skip to content