2021-01-06T10:13:21+01:00 6. јануара, 2021. 10:13 |

Култура се није дала спутати

ЦЕНТАР ЗА КУЛТУРУ „КОСТОЛАЦ“

Центар за културу „Костолац“ је у години епидемије ипак успео да обогати свакодневицу суграђана. Бројне планиране културне и спортске догађаје прилагођене су околностима и онлајн формату, што су грађани разних генерација прихватили са одушевљењем и у великом броју испратили. Нису изостале ни инвестиције. Реконструисана је унутрашњост спортске хале, уз занављање крова, столарије и трибина, радило се на објекту Дома омладине и на стадиону „Бора Бека“.Иначе, током прве половине 2020. године костолачким Центром за културу руководио је вршилац дужности директора Драган Николић, након чега је ту дужност поново преузела директорка Јелена Шаманц, по окончању породиљског боловања. Када се сагледају активности, настојали су да колико је год могуће, у актуелним околностима, омогуће Костолчанима да уживају у разноврсним догађајима, у чему су и успели. 

РАЗНОВРСTАН ПРОГРАМ

Почетак прошле године обележила је сарадња са костолачком црквом Светог Максима Исповедника, организовањем Бадње вечери и паљењем бадњака уз велики ватромет. По први пут у Костолцу, такође у сарадњи са Црквеном општинoм Нови Костолац, организовано је богојављенско пливање за часни крст. 

Центар за културу „Костолац“ учествовао је и у обележавању Дана Градске општине Костолац, 29. јануара, приредивши поклон концерт Џенана Лончаревића у спортској хали. Ове године је реализован и пројекат „Пожаревачка Морава“, чиме је Центар за културу изнова показао да је установа која чува обичаје, традицију и културно наслеђе. 

Потом су због лоше епидемиолошке ситуације изазване вирусом ковид – 19 и увођењем ванредног стања, културна и спортска дешавања привремено обустављена, у складу са мерама Владе РС и препорукама стручњака. Одлуком Управног одбора установе, настављено је са организовањем културних и спортских дешавања, те су предвиђени програми снимљени без присуства публике и емитовани на сајту и фејсбук страници ове установе.

Центар за културу „Костолац“ успешно је спровео 4. Костолачки полумаратон „Будимо одговорни – Трка легионара“, одржан онлајн. Организоване су две трке: трка „Виминацијум“, у дужини од 10 км и „Трка легионара“, дужине 21,1 км. Уследила је и трка на отвореном поводом Дана борбе против дијабетеса.

Ова установа је учествовала у организацији Дечије недеље, која је обухватала неколико догађаја: спортски дан, журку, концерт, филмски дан уз госте Машу и меду, ликовни дан и маскенбал у друштву маскота.

Ове године су врло успешно организовани „Новембарски дани културе“, а потом и догађаји током целог децембра. 

Уз придржавање превентивних мера у циљу заштите здравља, у новембру су одржане три представа са публиком, а након одлуке Управног одбора Центра за културу „Костолац“, културна и спортска дешавања организована су путем онлајн преноса. Програм је обухватао радионице посвећене књижевности и култури, старим занатима, спорту и радионице за децу. Целокупан децембрски програм представљен је преко друштвених мрежа. Организована је позоришна представа „Црвени шешир“, затим дечије позоришне представе „Баш чаробна фрула“, „Чаробна долина“, „Дочекати Деда Мраза“, онлајн радионице за децу, радионице за младе, спортске радионице, путописи, а нису изостављени ни концерти. Одржани су онлајн концерти триа Зоран Старчевић и синови „Балканске жице“, Константина Костјукова и ансамбла „Коло“. Успешно је протекла и онлајн ликовна колонија УЛСК „Спектар“, а покренуто је и осликавање мурала на објектима Центра за културу „Костолац“, која ће трајати до априла идуће године. Реализован је и наградни конкурс за децу у изради новогодишњих украса и честитки.

УРЕЂЕЊЕ СПОРТСКИХ ОБЈЕКАТА

Узевши у обзир значај спорта за правилан развој деце и омладине, као и неопходно побољшавање услова за рад и рекреацију свих корисника спортске хале, ове године је акценат био на уређењу спортске инфраструктуре у објектима којима од недавно управља Центар за културу „Костолац“. Тако да се Костолац сада може похвалити модерном и свим грађанима доступном спортском халом. 

Новчаним средствима из буџета Градске општине Костолац реконструисана је унутрашњост објекта спортске хале. Старе и дотрајале трибине замењене су са 650 нових ПВЦ столица у црној и зеленој боји, док су иза трибина постављени ПВЦ прозори и врата. Извршена је комплетна реконструкција и санација крова, завршено унутрашње кречење и уређено степениште. Постављена је заштитна мрежа иза голова. Радило се и на санацији ходника и две просторије, као и на комплетном уређењу два тоалета. Такође су сређена сва грејна тела. Костолчани су добили и први терен на отвореном са вештачком травом, који од самог постављања окупља велики број деце, а налази се у комплексу терена за мале спортове иза спортске хале.

На фудбалском стадиону „Бора Бека“ у Костолцу редовно су одржавани главни и помоћни терени. Реконструисан је кров објекта у оквиру стадиона и постављени нови олуци. Саниран је целокупан простор око стадиона и адаптиране просторије за судије.  

Радило се и на објекту Дома омладине. Саниран је кров, адаптирана унутрашњост, заједно са просторијом предвиђеном за складиштење реквизита у власништву Центра за културу и извршена је реконструкција електро инсталације. Уређене су и просторије Центра за културу „Костолац“, које су адаптиране и уведена телекомуникациона инсталација. 

ДИРЕКТОРКА ЦЕНТРА ЗА КУЛТУРУ „КОСТОЛАЦ“ ЈЕЛЕНА ШАМАНЦ: 

Најважнији је тимски рад 

Као и сваки посао, посао директора Центра за културу је веома одговоран и захтеван. Мора ускладити, организовати и руководити радом установе, свих њених делова, бити одговоран за спровођење програма рада установе. Пошто се Центар за културу „Костолац“ састоји из више објеката различите сврхе и намене, директор мора координисати између свих сектора установе, доносити одлуке и спроводити све мере које у оквиру надлежности. Овај посао је веома захтеван и да би успели у његовом обављању морате поред себе имати добар тим сарадника на које се увек и у сваком тренутку можете ослонити. Зато велико хвала свим сарадницима, удружењима и фирмама које нас подржавају. Надам се да ће у будућности све више суграђана учествовати у разним акцијама и активностима Градске општине Костолац, исказати своје идеје и креативност и тако наш град учинити још лепшим, истиче директорка Центра за културу „Костолац“ Јелена Шаманц. 

ПРИПРЕМА ПЛАЖЕ ЗА НОВУ СЕЗОНУ

У циљу заштите здравља грађана, Центар за културу „Костолац“ 2020. године није званично отворио сезону купања, те на већ препознатљивој плажи „Топољар“ нису постављене лежаљке и сунцобрани, нити су одржавана дешавања током летњих дана.

Међутим, прошле године  започета је реконструкција и уређење Спортско рекреативног центра „Топољар“, с тим што радови због обима посла нису приведени крају.

Хангар, који се налази у оквиру СРЦ „Топољар“, добио је нови изглед захваљујући санацији фасаде, као и уређењу околног простора. Имајући у виду да је СРЦ „Топољар“ право место за излетиште, Центар за културу „Костолац“ је почео са уређењем простора за ту намену. Такође су санирани тоалети. Интензивно се радило и на чишћењу. 

Током 2020. године набављена је пумпа за гејзир, лежаљке, столови, сунцобрани и соларни тушеви. Извршена је и набавка песка –  шљунка, како би се приобаље плаже изравнало.

А. М.