2019-03-17T13:06:17+01:00 17. марта, 2019. 13:06 |

КУТАК ЗА РИБОЛОВЦЕ: Најчешћи чворови код вараличарења

Често смо могли да чујемо како је сваки ланац онолико јак колико и његова најслабија карика. Па, ево, управо о томе је реч. Чвор је често најслабија карика између вараличара и варалице, односно вараличара и рибе. Није свеједно који чвор и када користимо. Чињеница је да ће сваки чвор у некој мери ослабити струну и од њене декларисане носивости одузети јој 10 до 20, а понекад и више процената носивости.

 

                                              KЛИНЧ, ТРИЛЕН И ПАЛОМЕР

„Клинч“ је један од основних и најчешће коришћених чворова при везивању копчи и вртилица. На слици га видимо у две форме. Први се често среће и као обичан „клинч“, а други као побољшани. Наводно, задржавају скоро 95 посто носивости струне! Пет до седам намотаја, у зависности од дебљине, је сасвим довољно. Чвор затежите тек када га потпуно формирате. Пазите да намотаји не прелезе један преко другог, пошто је усецање врло вероватно и драстично ће се смањити носивост.

„Трилен“ је чврст и изузетно добар чвор. Заправо је само још једна верзија поменутог клинча. Задржава чак 90 посто носивости струне.

„Паломер“ је веома често коришћен и врло једноставан за вазивање. Задржава 85 посто носивости струне. Можда је и најбоље и најпрактичније решење када треба направити везу између упредене струне и рецимо копче или вирбле.

                                                           

                                                       КРВАВИ ЧВОР, РАПАЛА И АРБОР

Kвалитетан и сигуран „крвави чвор“ се препоручује за спајање две монофилне струне исте или сличне дебљине. Задржава 65 посто носивости струне.

„Рапала“ је чвор препоручен од стране финске Рапале. Нешто је компликованији за везивање, али, ако је веровати Рапали, вреди. Избегнута је чврста веза између варалице и монофила, тако да ја воблеру омогућен несметан рад.

„Арбор“ је један од начина везивања монофила на шпулну машинице. Први чвор се везује на крају струне, а када се струна обмота око калема везује се још један чвор око главне струне. Повлачењем оба краја струне главни чвор треба довести до калема. Тек када сте сигурни да је добро легао, повлачите главну струну док се први, мањи чвор не спусти до калема. Тада одсеците вишак грицкалицом или маказицама. Или то можете на следећи начин, да струну обмотате око калема и у фази полупетље направите још три или четири намотаја као на слици. Чвор затежите равномерним повлачењем слободног краја струне. Када је чвор затегнут и наслоњен до самог калема одсеците вишак.

МОНОФИЛНЕ СТРУНЕ

За везивања чворова монофилним струнама морамо имати на уму следеће: пре затезања обавезно навлажити чвор, већина чворова се затеже полако и равномерно до краја (“крвави чвор” је изузетак јер се затеже трзајем, ако је монофилна струна већег промера), крајеве чворова одсећи грицкалицом, ножем.., никако спаљивањем. Завезан чвор проверите повлачењем неколико пута пре употребе, голим оком се не могу видети оштећења која су на чворовима честа и која пре или касније доводе до кидања струне. Претегнут чвор лако пуца на преоптерећеном делу, што се може избећи ако чворове пажљиво везујемо и редовно мењамо.

 

                                                                                                                        Мирослав Бундало