На Дунавцу у раним мајским данима

Драгослав Стокић је протеклих дана пецао на свом старом месту, на Дунавцу, и ево како је прошао… У раним мајским данима користио је јутра да покуша да улови којег караша, крупца или црвенперку. Првог јутра је добро прошао са седам баш финих караша, упецаних на црвeну глисту. Већ наредног јутра уловио је само једног, и то због обиља ситне беле рибе која није могла да прогута већу удицу намењену крупнијим рибама, па је само скидала мамце.


Следећег дана је на воду пошао нешто касније, тек око десет сати. Било је пријатно и није било ветра. Сместио се на своју позицију. Расклопио је штап и забацио удицу са црвеном глистом. Основни најлон био је 0,20 mm, а подвез 0,16 mm, дужине око 30 cm. Пловак „Fighter„ од 2 грама и удица „Gamakatsu“ величине 12.

– Како сам расклопио и забацио, недуго затим се указала активност рибе. Пецао сам на дубини од 90 до 1.000 сm. Не превише близу дна, ни близу обале, а ни далеко од ње у близини приобалног растиња. Дубину ближе дну нисам ставио из разлога што су ове обале некада биле обрасле тополама и на дну има доста грања. Риба је узимала периодично. Узимала је једна за другом, па стане. Иако је удица била величине 12, свака риба је узимала без промашаја. Караши су били просечно ситни. Када би пловак кренуо лагано да вози у страну, то је био сигуран знак да је риба на штапу. Време се различито смењивало, ведро па потом малко ветровито. Риба је нешто мало пре поднева престала да узима. Све је на крају резултирало са око петнаестак риба, од којих сам пет финих караша издвојио да понесем, а остале вратио назад. Поновио сам то и један наредни дан. Услови су били далеко бољи него прошлог пута. Риба је била изузетно активна, а једино шта је требало је тражити је. Била је константно у покрету. Чим би уловио неколико, одмах је престајала да ту узима и селила се на друго место, па потом опет на старо и све тако. Али, увек се држала у приобалном појасу и нешто изнад дна.

И овај риболов је Драгослав Стокић завршио пуном чуварком караша.

Мирослав Бундало

Share.

Comments are closed.

Skip to content