2019-10-10T11:26:53+02:00 10. октобра, 2019. 11:26 |

Квалитетнија спортска будућност

Посету Спортском савезу Града Пожаревца обавили смо у јеку припрема 56. традиционалних уличних трка „GRAND PRIX POŽAREVAC 2019“, које одржавају данас.

Имајући у виду значај манифестације која се дуже од пола века одржава у Пожаревцу, увиђамо да је свака ситница важна.  Склапају се коцкице мозаика спортског живота Пожаревца чија нит се, захваљујући учесницима, шири како Србијом, тако и ван њених граница.


– Један од сегмената који бих желео да истакнем је „Меморијал Јово Будимир“, трка јуниона и сениора на 3000 метара у знак сећања на великог ентузијасту и спортског стратега који је оставио итекакав траг на атлетској сцени нашег града. Наравно, све ово наш стручни тим ради у сарадњи са Атлетским клубом „Пожаревац“ и генералним покровитељством Града Пожаревца, без чије подршке сама манифестација не би имала значај који сада поседује, говори Златан Костић, председник Спортског савеза града Пожаревца

Настављајући разговор са Костићем, подсећамо се чињенице да је Спортски савез Града  добио Мајску награду, којом је проглашен за најбољи Спортски савез у Србији.

– Награда додељена на редовној седници Скупштине Спортског савеза Србије која је одржана у Скупштини Републике Србије, дала нам је још већи подстек за све оно што чинимо у области спорта на територији Града Пожаревца, говори Златан Костић. Чињеница је да је у кровној организацији спорта Србије препознат значај и напор који ми чинимо не би ли овај сегмент живота и рада ушао у сваку пору друштва, међу све генерације спортиста и до свих клубова који су чланови наше асоцијације. Наравно, ту је препозната и транспарентност нашег деловања, као и  све бољи успеси, како појединаца тако и екипа.

Костићеве речи иду у прилог напорима да  се у наредном периоду реализују бројни пројекти које Град Пожаревац има у плану са Фудбалским савезом и Олимпијским комитетом Србије, са којима пожаревачки Спортски савез успешно сарађује. Пожаревац сукцесивно постаје један од важнијих градова у Србији када је о спорту реч. У овом контексту неизбежно је поменути и овогодишњу 59. Међународну бициклистичку „Трку кроз Србију“.

– Под слоганом „Бициклизам и туризам заједно“ трка је успешно завршена у Пожаревцу, уз учешће више од 150 бициклиста из 30 земаља. Трка је имала велики спортски значај, јер се налази у светском бициклистичком календару, а ми смо као Спортски савез пружили максимум да све протекне у спортској и домаћинској  атмосфери.

Спортски савез Града Пожаревца је организација која у свом окриљу окупља асоцијације из области фудбала, рукомета, одбојке, атлетике, гимнастике, ватерпола, џуда, каратеа, куглања, пливања, риболова, параглајдинга, тениса, а међусобна сарадња је на одличном нивоу. Но, већ дужи период Савез ставља  акценат на школски спорт, што је итекако значајан за генерације спортиста који долазе. Наравно, све то не би било могуће без подршке Града:

– Спортски савез Пожаревца има подршку Града, градоначелника Банета Спасовића, чланице Градског већа задужене за спорт, омладину и туризам Ане Миљанић. Наш тим већину својих активности спроводи у сарадњи са Градом, без чије подршке Савез не би функционисао на овако високом нивоу. Посебно истичем да Град и Спортски савез Града Пожаревца имају одличну сарадњу са Олимпијским комитетом, Спортским савезом Србије, као и многим гранским савезима и спортским савезима других градова и општина, што нам увелико помаже у функционисању, као и размени драгоцених искустава из сегмента спорта.

На крају сусрета са Златаном Костићем сазнајемо да већ по окончању Уличних трка, Спорски савез града Пожаревца покреће припреме за учешће на 8. Сајму спорта који ће се одржати у Београду од 22. до 24. новембра. Биће ово још једна манифестација на којој ће се Савез представити, прикупити и разменити значајна струковна искуства непходна за још бољи и квалитетнији рад у наредном периоду са тенденцијом јачања основа спортске будућности нашег града.

В. Винкић