2020-09-17T08:08:23+02:00 17. септембра, 2020. 08:08 |

Лепа слика са хиподрома

Јавно комунално предузеће „Комуналне службе“ је поред редовних активности крајем августа и почетком септембра било ангажовано и на уређењу пожаревачког хиподрома пред и за време одржавања Љубичевских коњичких игара. У интервјуу за „Реч народа“, Слободан Јовић, директор овог предузећа које брине о јавној хигијени каже да су радници предузећа добро обавили свој посао.

– Љубичевске коњичке игре су први пут после 56 година одржане без присуства публике. Да ли је то смањило обим посла које Јавно комунално предузеће има око припреме и одржавања највеће спортско – туристичке манифестације у Пожаревцу?

-Публике, нажалост није било због мера заштите од короне и забране окупљања, али природа нашег посла је таква и сама организација је доста захтевна тако да нисмо ни размишљали о публици. Наша обавеза је, пре свега била да средимо хиподром. Као и сваке године уназад, дали смо допринос целој манифестацији и наши људи су учинили да хиподром, што се видело и на ТВ преносима, изгледа изузетно лепо. У сам хиподром се уложило доста пара и заслужује да се добро одржава. Ми смо имали обавезу све време да будемо тамо док трају игре, али и раније како бисмо припремали стазу и терен. Саме стазе смо поливали неколико дана пре почетка игара како би их учинили безбедним за галопске и касачке трке и такмичење у Љубичевском вишебоју. Док су трајале саме игре, 5. и 6. септембра, наше две цистерне су дежурале на хиподрому и по потреби заливале стазе. Рекао бих да смо били потпуно у функцији и на овим 57. Љубичевским играма, које су, силом прилика, због ковида, одржане без присуства публике.

– Једна од делатности „Комуналних служби“ је управљање градским пијацама. ових дана су пуне сезонског воћа и поврћа. Има ли ЈКП „Комуналне службе“ довољно људи за ову врсту послова?

– Недостатак радника, поготову оних који су на отвореном простору јесте наш проблем јер их је недовољно за овај обим послова. Чинимо све да нам пијаце буду адекватне и доступне и закупцима тезги и потрошачима. Пијаце добро изгледају, понуда је богата и разноврсна, људи долазе да пазаре за зимницу, посета и промет су добри. Оно што нас очекује, видећемо када ћемо то моћи да реализујемо, је да асфалтирамо пијацу у Шумадијској улици јер је простор доста пропао. Такође, време је да се на нивоу локалне самоуправе размишља о пијаци затвореног типа, односно да се једна од постојећих наткрије и тако обезбеде услови за све сезоне. Градови величине Пожаревца свуда у Србији то имају и ред је да и овде то урадимо. Осим пијаца, уређивали смо и продајна места за лубенице на локацијама које је Град одредио.

                                                    ДЕВЕТ КОШЕЊА У СЕЗОНИ

Слободан Јовић

– Септембар је први јесењи месец са којим долази нова обавеза комуналаца, сакупљање лишће. За те потребе набављено је ново возило, прилагођено уским улицама. Имате ли довољно и остале механизације?

– Имали смо доста посла овог пролећа и лета са вегетацијом због обилних киша, нарочити на гробљима и радили смо сходно расположивим снагама. Могло је и боље, увек може боље. Косили смо траву на Чачалици, крај прилазних путева, одржавали травњаке и цветњаке у парковима и међублоковским просторима. У том периоду смо имали укупно девет кошења, што захтева и људство и организацију. Због повећаног обима посла око сахрањивања каснили смо на гробљима, али треба имати у виду да закупци имају обавезу да одржавају гробна места, а ми остале површине. У договору смо успели да доведемо у ред и те површине и одржали смо квалитет услуге. Када говоримо о јавној хигијени, достигли смо одређене стандарде и не одступамо од њих. Зна се распоред улица за одношење смећа, то добро функционише и овај нови мали смећар са нашим радницима омогућава да улазе у тесне улице где нема приступа класичним возилима и то је тај квалитет више. Потребно нам је разумевање грађана нарочито у центру где се наше корпе и жардињере користе за избацивање кућног смећа, а нису за то. Апелујемо зато на наше кориснике и суграђане да користе адекватне посуде за смеће, поготову што смо обезбедили и кућне канте и велике контејнере за стамбене блокове.

                                                                                                                               Д. Деурић