У оквиру низа садржаја Летњег програма који нуди Центар за културу, Пожаревљанима је синоћ, жаргонски речено, приређена права посластица. Наиме, на Тргу слобођења одржан је целовечерњи концерт Културно уметничког друштва „Српска традиција“ Београд чији чланови негују извођење староградске музике и баве се очувањем градског, односно, варошког миљеа живљења, којим је Србија обиловала у прошлим временима.

Гости из Београда извели су  Краљево коло, Српкињу, Јефтановићево и Тобџијско коло, неколико хорских нумера а ту су биле и солистичке тачке Светлане Круљ, све уз хармоникашку пратњу господина Мије. Уз чланове „Српске традиције“ пред Пожаревљанима су наступили и чланови културно уметничких друштава са ових простора „Пољана“, “Смољинац” и „Острово“, док је круна синоћњег наступа Културно уметничког друштва „Српска традиција“ било гостовање Вокалног састава изворне музике  „Данкина бројаница“ који води Слободанка Данка Стојиљковић.

                                 “Данкина бројаница” Слободанке Стојиљковић
  М.Миликић

Вреди поменути да је оснивач и кореограф КУД-а „Српска традиција“ Маријана Миликић, рођена Пожарељанка која живи и ради у Београду, док је једна од мисија Друштва и хуманитарни рад. Наиме, у протеклом периоду  „Српска традиција“ на челу са Маријаном Миликић помогла је болници „Свети Сава“ у Београду, деци ометеној у развоју при бројним удружењима, донирала је Дом за лица ометена у развоју у Стамници и активно учествује у свим акцијама за борбу против беле куге.

Уз Центар за културу, Туристичку организацију и Град Пожаревац, гостовање КУД-а „Српска традиција“ посебно су помогли Хотел „Дунав“ Пожаревац и пекара „Оаза“ Београд.

Влада Винкић

Share.

Comments are closed.

Skip to content