Помоћ преко цивилног сектора

Мимо институционализованог начина помоћи у збрињавању сиромашних којим се Србија као држава директно или преко локалних самоуправа бави, постоји и индиректан начин да се средствима из буџета ублаже проблеми који погађају социјално најосетљивије и најугроженије категорије становништва, децу и старе као и породице и појединце, који се нађу у тешким и непредвиђеним ситуацијама. Сиромаштво мерено параметрима „апсолутно“ и „релативно“, препознато је од државних институција и ублажава се мерама, које се предузимају, сходно важећим законима, преко центара за социјални рад и њихових тимова у којима су ангажовани професионалци, од социјалних радника, преко психолога, педагога до правника.

             Осим државног апарата, који се сиромаштвом бави организовано, проблем препознаје и цивилни сектор, односно разнородна  удружења грађана која, кроз деловање, између осталог, указују да је солидарност итекако потребна. Најпознатија и најстарија хуманитарна организација која се, што јој је и циљ, бави социјално и здравствено угроженима је Црвени крст. Последњих година појављује се и низ других удружења и невладиних организација којe покушавају, кроз своје активности и у складу са могућностима, да се укључе у борбу против сиромаштва.

                                   СРЕДСТВА ПРЕКО ЈАВНИХ КОНКУРСА             

             Град Пожаревац је ове године, осим средстава која се директно преносе Центру за социјални рад, из буџета определио још 14,5 милиона динара за социјалну заштиту, здравствену заштиту, бригу о деци и младима, бригу о старима, одржив развој, хуманитарне и еколошке програме. Та средства су била расположива преко јавног конкурса за финасирање или суфинансирање програма и пројеката невладиних организација и удружења са условом да су од јавног интереса за грађане Пожаревца. Конкурс је завршен и објављен је предлог листе за финасирање, тако да ће, чим се и формално поступак заврши, средства бити доступна. Дејан Крстић, члан Градског већа и председник Комисије за доделу средстава каже да је финансијски ниво намењен социјалним програмима знатно увећан:

             -Град Пожаревац је прошле године повећао средства за област социјалне заштите баш из разлога да би се додатно помогло социјално угрожено становништво и то преко невладиних организација, јер због закона и важећег правилника, Град Пожаревац не може другачије да финансира ове потребе. Невладине организације својим идејама и пројектима конкуришу за средства и на тај начин се помаже социјално угроженом становништву.

                                 ОВЕ ГОДИНЕ ИЗ БУЏЕТА 7 МИЛИОНА

Дејан Крстић

За социјалну заштиту од те суме, Град Пожаревац је определио 7 милиона динара у 2018. години. Конкурисало је доста удружења различитим пројектима од саме социјалне заштите до програма за социјално укључивање, у виду помоћи у грађевинском материјалу, хигијенским пакетима, куповини школског прибора за ђаке. У области социјалне заштите расподељено је свих 7 милиона динара. Програмима различитих назива и намењених разним групацијама, осим Црвеног крста, конкурисало је и низ других удружења из НВО сектора попут Хуманитарне организације „Породично превентивни едукативни центар“, Удружење грађана „Боље сутра“ са пројектима „Солидарност“ и „Право на осмех“, Удружење „Подигнимо гард пороцима“ са три пројекта, Омладина ЈАЗАС-а, Удружење здравствених радника Браничева, Међуопштинско удружење глувих и наглувих, Коло српских сестара – МО Пожаревац, као и неколико ромских организација:

-Једино удружења која се баве ромском популацијом раде конкретне ствари. Све друге невладине организације се више базирају на помоћи онима са евиденција које иду преко Центра за социјални рад или спискова Црвеног крста за Народну кухињу, каже Дејан Крстић.

Додаје да свест код невладиног сектора усмерена ка проблемима сиромаштва и социјално искључених категорија почиње да се развија зато што се, тек последњих годину, две из буџета издваја више пара за те немене:

-Раније је издвајано петсто, шесто хиљада динара за пројекте и то је било мало. Тек са повећањем средстава јављају се и пројекти усмерени ка социјално осетљивом становништву. Иначе, додаје Крстић, врло је тешко да се такав терет пребаци на невладине организације. Генерално, невладине организације не решавају проблем сиромаштва, већ само помажу неким породицама конкуришући пројектима и сакупљајући новац за хигијенски материјал, уџбенике, грађевински материјал, едукацију и обуку у циљу оспособљавања за проналажење посла.

За здравствену заштиту, као вид помоћи преко истог јавног конкурса, раподељено је милион динара за три програма, док је у категорији – брига о старима –  Удружењу пензионера Пожаревац, за бесплатне карте за јавни превоз, одобрено 400 хиљада динара.

                                                                                                                             Д. Деурић             

*Пројекат суфинансира Министарство културе и информисања Републике Србије

*Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Share.

Comments are closed.

Skip to content