У понедељак 16.јула на Тулби ће бити отворена Ликовна колонија симболичног назива „Уметничка порука миру“.  Реч је о значајном ликовном пројеку који окупља шеснаест еминентних стваралаца широм Србије, али и Браничевског округа,  међу којима су Здравко Вучинић, Никола Вукосављевић, Илија Костов, Небојша Шурановић, Весна Марковић, Марија Николић и многи други.  Они ће током пет  дана боравка у Пожаревцу, из свог уметничког угла пренети на платна тему „Уметничка порука миру“, и својим радовима оставити још један траг на поменути историјски догађај.  Боравком и радом на Тулби омогућиће и Пожаревљанима који то желе да непосредно присуствују настаку ликовних дела.

Како је истакао Павле Миладиновић, идејни творац Колоније и председник  Уметничког ликовног удружења „Арт Круг – ПМ“,  у суботу, на сам дан обележавања 300 година потписивања „Пожаревачког мира“, сва дела ће бити изложена крај обележја овом догађају, а највећи број радова по окончању свечаности биће поклоњено граду Пожаревцу  и Народном музеју за оснивање Збирке „Пожаревачки мир” што ће бити основа за наставак Ликовне колоније “Уметничка порука миру” која ће се одржавати сваке године у ово исто време.

Ликовну колонију организује Уметничког ликовног удружења „Арт Круг – П М“ у сарадњи Града Пожаревца који суфинансира Пројекат, док велику помоћ, уз неколицину спонзора, пружа Пољопривредна школа „Соња Маринковић“ са Домом ученика на Тулби.

В.Винкић

Share.

Comments are closed.

Skip to content