2020-04-12T10:20:32+02:00 12. априла, 2020. 10:20 |

Љубав као штит од смрти

НОВА КЊИГА МАРИЕ ЛАЗИЋ ЦВЕТКОВИЋ У ИЗДАЊУ КЊИЖЕВНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ ПОЖАРЕВАЦ

Ових дана је у издању Књижевне заједнице Пожаревац из штампе изашла књига поезије „Неприлагођени“/Misfits“  ауторке Марие Лазић Цветковић. Реч је о двојезичној збирци песама на српском и енглеском језику, за коју је професорка Славица Јовановић у рецензији, између исталог истакла:

– Мариа говори о љубави из еденског врта, о љубави космичких размера, о штиту од смрти. Ово је књига модерне поезије, урбаног израза, лишена патетике и афектације, дестилисана рациом. Емоција је, ипак, претежнија, верс је, ипак, натопљен сентиментом и ауром љубави. Иманентна овом стиху су песникињина осећања, свет обојен колоритом вечности и бесмртности.

Мариа Лазић Цветковић је рођена у Пожаревцу где је по основној школи завршила Гимназију, а на  Филолошком факултету Универзитета у Београду похађала смер Српска књижевност и језик и завршила мастер. Победница је песничке манифестације „Лимске вечери поезије када јој је као награда објављена збирка песама „Ходочашће“. Њена поезија је уврштена у зборнике „Рукописи“ у Панчеву, „Рујеве лати“ у Ужицу, „Гарави сокак“ у Инђији, „Бешеновска приношења“ у Бешенову, „Рамски сутони“ у Великом Градишту  а остварила је сарадњу са бројним часописима као што су: „Развитак“, „Весна“, „Знак“, „Helly Cherry Web Magazine“, „Black Sheep Magazine“ …

Мариа Лазић Цветковић

– Захвална сам свим професорима који су ми предавали у Пожаревачкој гимназији, а посебно бих издвојила некадашњег директора Зорана Глигоријевића, професорке српског језика Славицу Јовановић и Милену Анђелковић, као и професора ликовног Драгана Симића. Они су ме подстакли да развијам своје таленте у писању и сликању, те се данас поред писања бавим и сликањем и фотографијом,  каже Мариа. 

Збирку песама „Неприлагођени“ чине целине: „Тај дат ти таланат“ /„Тhat talent given to you“,  Предодређени“ /„Рredestined“, „Сви ти њу ејџ снови“ /“Аll those new age dreams“,  „Скривене птице“/„Нidden birds“, „Сањала сам песму“ /„I dreamed a song“ и „Затвори очи“  /„Сlose your eyes“. 

Због вандредног стања промоција књиге је привремено одложена, али ко жели,  збирку може пронаћи на сајту https://www.academia.edu  и уживати у поезији Марие Лазић Цветковић током овог несвакидашњег, снежног  и „неприлагођеног“ пролећа.   

Влада Винкић