У Центру за културу у Пожаревцу под покровитељством Министарства културе и информисања Владе Републике Србије отворена је у четвртак, 9. септембра увече изложба са називом „Милена Павловић Барили, једна сликарка, 15 фотографа, 30 уметничких дела“. Ауторка ове концептуалне изложбе, омажа Милени Павловић Barilli је Душка Јованић. Изложба је отворена уз перформанс концептуалне уметнице Марте Јовановић која је са коњем из Галерије Милене Павловић Barilli боса дошла до Центра за културу.

Љиљана Дабић, управница  Галерије „Милена Павловић Barilli је на отварању подсетила да Галерија наредне године обележава 60 година постојања.

Ауторка омажа Милени, Душка Јованић је на изложби пожелела добродошлицу у „магични свет Барилијеве“ речима:

-Фотографи су имали заиста велики изазов да дешифрују скривене поруке њених чудесних слика које су је учиниле великом уметницом, апсолутном иконом српског модернизма и женом која је била и остала увек и заувек изнад и изван свог времена…Милена се живећи номадским животом борила храбро са можда конвенционалним формама средине из које је потекла, али због тога је Пожаревац данас светски град.

Градоначелник Пожаревца, Саша Павловић је са сарадницима присуствовао отварању изложбе посвећеној Милени Павловић и уз добродошлицу истакао:

-Срећни смо због прилике да у овом тренутку говоримо о Милени и њеној заоставштини. Сви ми који смо у њему рођени волимо да мислимо да је њен опус тако значајан и велики због чињенице да је рођена у овом граду…Поднаслов овог великог уметничког пројекта би могао бити реченица наше уметнице написана из Њујорка у писму мајци која гласи „Нигде небо није тако лепо као из мог дворишта“.

Данијела Ванушић, помоћница министра  културе и информисања је званично отворила изложбу и описала Милену као „врсну уметницу и непоновљиву личност предодређену да дотакне најсјајније звезде уметничког неба“ и додала:

-Ауторка Душка Јованић је одабрала 15 фотографа који су у форми римејка оживели тридесет уметничких дела Милене Павловић  Barilli. Тај концепт је очигледно успешан и иновативан јер удахњује нов живот старим делима насталим у другом времену и другачијем друштвеном контексту и за неку другу публику.

Организатор изложбе под покровитељством Министарства културе је Компанија Color Media Communications у сарадњи са Скупштином града Пожаревца, Галеријом Милена Павловић Barilli и Центром за културу Пожаревац.

                                                                                                                       Д. Деурић

Share.

Comments are closed.

Skip to content