2020-01-01T12:56:59+01:00 1. јануара, 2020. 12:56 |

Малиша Антонијевић, председник општине Мало Црниће: Пораст броја радника и плата

Општина Мало Црниће, претежно пољопривредно подручје, годинама је била маргинализована средина. Ове године може се рећи да је евидентна промена тог стања. Руководство Општине на челу са председником Малишом Антонијевићем, задовољно је стављањем у функцију пословних капацитета некадашњег Млина „Млава“ и Фабрике тестенина јер је повећан број запослених. То је утицало на раст просечне зараде, која по последњим подацима Републичког завода за статистику износи 41.485 динара.

-Са последњег места позиционирали смо се на треће у браничевском округу. Наравно, наш напредак не би био могућ да руководство државе на челу са председником Србије Александром Вучићем није обезбедило повољну и стабилну макроекономску климу коју смо, у складу са нашим могућностима, искористили на добробит локалне заједнице, каже председник Општине Малиша Антонијевић.

                                                              ИНВЕСТИЦИЈЕ      

Своје надлежности из комуналне области Мало Црниће је реализовало преко ЈКП „Чистоћа“. Проблеми у овој пословној сфери су бројни и наслеђени, па је за њихово решавање потребан максимални напор.

 -Подсећам да нам недостаје канализација,  уређена депонија, као и водоводна мрежа коју има само  четири насеља. У овој години припремили смо пројектну докуметнацију и грађевинску дозволу, па почетком идуће године планирамо проширење водоводне мреже са изворишта у Божевцу, за Кулу. Заједно са другим општинама округа радимо на изналажењу трајног решења за одлагање отпада. Техничка опремљеност Комуналног предузећа, знатно је унапређена, буџетским средствима набављен је вишефункционални трактор који доприноси квалитету одржавања локалних путева. Само предузеће је из сопствених средстава набавило радни камион – путар, каже председник.

За асфалтирање улица у свих 19 насеља у току 2019. године уложено је више од 38 милиона динара, а неасфалтиране улице добиле су нови слој ризле.

-Средствима која су прикупљена од наплаћених казни за саобраћајне прекршаје, реализујемо пројекат уређења прилаза Основној школи у Малом Црнићу, ради безбедности и заштите ученика у саобраћају. Вредност радова процењена је на 10,5 милиона динара. За уређење атарских путева издвојили смо близу 15 милиона динара. Заједничким улагањем са ЈП „Србијаводе“ санирамо одводне канале у мелиорационом подручју. Осим радова на одводном каналу у Батуши, ове године регулисали смо поток Николинац у Великом Селу и започели уређење Старог корита реке Млаве у Малом Црнићу. Вредност радова је око 9 милиона динара. За одржавање објеката домова културе издвојено је око 20 милиона динара, а за подстицање спортских активности више од 15 милиона. У плану је израда пројектне документације, обезбеђење локације и финансија за изградњу спортске хале уз подршку ресорних министарстава. Средствима ЈП „Србијагас“ завршена је гасификација комплетне општине, каже Антонијевић.

ПОЉОПРИВРЕДА

Главна привредна грана у овој општини је пољопривреда, 80 одсто укупне површине чини обрадиво земљиште, а 78 одсто становника бави се пољопривредом. Значајна средства се сваке године издвајају за уређење атарских путева, а за директна давања пољопривредним газдинствима, преко Програма пољопривредне политике и политике руралног развоја, у 2019. издвојено је 9,6 милиона динара.

 ТУРИЗАМ И КУЛТУРА

Туризам као привредна грана, у претходном периоду није препозната као могућност за побољшање развијености општине и њене видљивости на туристичкој мапи Србије. Географски положај општине, добра саобраћајна комуникација, близина ауто – пута и Београда и природне и историјске знаменитости у кругу од 80 километара представљају велики потенцијал за развој транзитног и викенд туризма.

            Са својим релативно скромним буџетом, Општина издваја средства и за пројекте у култури. У Библиотеци је обновљен књижни фонд куповином 1.200 књига, организоване су традиционалне манифестације, отворена је електронска читаоница…  Ова општина је препознатљива и по организовању Републичке смотре позоришних аматера села Србије, ФЕДРАС-а, која постоји већ 48 година. Побољшан је квалитет постојеће позоришне сале, адаптирана је позорница и набављена нова звучна опрема. Формиран је Општински фолклорни ансамбл који већ има више од 100 чланова.

 СОЦИЈАЛНА ЗАШТИТА

Када је у питању област социјалних давања настављен је пројекат помоћи у кући за стара лица, за шта је издвојено 1.788.000 динара. Усвојена је нова Одлука о остваривању проширених права и облика социјалне заштите грађана којом су, поред једнократних новчаних помоћи социјално угроженом становништу, предвиђене и новчане помоћи за изузетне ситуације.

-Увели смо и меру плаћања интернатског смештаја социјално угроженим ученицима који похађају средњу школу односно месечне карте  до школе. У сарадњи са Комесаријатом за избеглице и миграције Републике Србије, уведено је проширено право на становање у социјално заштићеним условима. Актуелна је и изградња стамбене зграде са шест станова за избегличку популацију по програму становање у социјално заштићеним условима. Вредност инвестиције је 16 милиона динара, сазнајемо од председника.

                                                        ШТА НАС ЧЕКА У 2020?

          -У 2020. ћемо настојати да заједно са Републиком сазидамо нову зграду дечијег вртића. Обезбеђена је грађевинска парцела и прибављена грађевинска дозвола, тако да нам је приоритет-почетак изградње овог објекта, за који ће Општине уложити око 30 милиона динара.Такође, очекује нас и почетак радова на проширењу водоводне мреже у Кули, која после поплава 2014. има озбиљне проблеме у снабдевању здравом пијаћом водом. И за ове радове обезбедили смо грађевинске дозволе. У години пред нама наставићемо асфалтирање улица у насељима, уређење атарских путева и изградњу спортске инфраструктуре. Са уређењем Старог корита реке Млаве, добићемо један нов и модеран изглед центра Малог Црнића и унапредити систем одбране од поплава, рекао је на крају разговора Малиша Антонијевић.

                                                                                                                   Р.Р.Н.