2019-08-10T10:56:51+02:00 10. августа, 2019. 10:56 |

Мало Црниће: Промовисан „Живот у олуји“ Светлане Перишић

Нова књига Светлане Перишић  „Живот у олуји“,  у издању ИК „Чуварник“  Пожаревац представљена је читалачкој публици у библиотеци „Србољуб Митић“ у Малом Црнићу. Светлана Перишић је  песникиња из Смољинца чији стихови је  верно представљају и сликају живот жене која живи за породицу, Стиг, плодне њиве и поезију. Збирка поезије „Живот у олуји“ је њена четврта књига.

Промоцији је присуствовао први човек Општине Мало Црниће Малиша Антонијевић, а присутне госте, поздравила је директорка Библиотеке Данијела Божичковић Радуловић, која је и рецензент књиге:

-Светлана у својој Души, као у ковчежићу са златницима, чува и негује све оно што за њу представља драгоценост. Благо је на сигурном, а она поступа у складу са оним што земља и живот захтевају од ње. Стално у покрету. Док ради, руке су упослене, а мисао лети, шири крила, одлази високо, у непознате пределе.  А онда, Светлана обрише зној са чела, насмеје се себи и животу и прихвати се за папир и оловку. Тад бујица стихова незаустављиво излази из њене топле Душе.  Речи, нежне и благе, речи лековите, речи човечне, речи које су пуне музике, ритма, и тананих нити слојевитих и дубоких.  Читајући или слушајући њене стихове, не можеш а да не помислиш да је она  рођени песник, то је њен смисао постојања на овој планети.  Да, али она је и супруга и мајка и бака. И пријатељ, жена и  човек. У свему часна и искрена. У томе је њена величина, рекла је Данијела Божичковић Радуловић.

            О поезији и поетском раду Светлане Перишић, говорила је и Ана Дудаш,  књижевница из Малог Црнића:

-Љубав је та потка са којом она учвршћује и размножава јединство људи, коју она шири у свом најдубљем сјају. Шири у висине небне, да би темељи трајања били чвршћи, мање рањиви да се не стопе са пролазношћу. Да изникле лепоте трају у људским душама, зарад што праведнијег и што богоугоднијег људског трајања, јер поетеса Светлена никад не дозвољава себи да изневери оптимистички сензибилитет, ма какве је олује витлале, рекла је Ана Дудаш.

            Присутнима се обратио и Синиша Ристић, књижевник из Пожаревца, рецензент и издавач књиге „Живот у олуји“ Светлане Перишић.

-Поред већ највеће песникиње са села и о селу, Милене Јововић из Добраче у околини Крагујевца и Светлана Перишић из прелепог србијанског стишког вилајета цео свој живот без остатка посветила је са исконском пуноћом душе и срца поезији, лепоти ума и духа. Она је рођени песник и уз ту одредницу нема више ни реч да се дода. Њени поетски дарови нису само у најлепшем смислу рустикални, завичајно свежи. Свако ко је читао или ће читати стихове Светлане Перишић имаће удружено осећање, лепог, корисног и племенитог и увек ће бити на божанском извору рајске пријатности, рекао је између осталог  Ристић.

            Стихове из збирке песама Светлане Перишић говориле су Данијела Божичковић Радуловић, Антилета Живковић  и Мирослав Митровић. 

З. Стојановић