2020-10-16T10:28:06+02:00 16. октобра, 2020. 10:28 |

Мало Црниће: Венци на спомен обележје

Полагањем венаца на спомен обележјe у Малом Црнићу одата је почаст страдалима у борбама за ослобођење од окупатора у Другом светском рату.  Венце су положили представници Команде гарнизонa Војске Србије из Пожаревца и Општинске управе, у присуству руководилаца јавних предузећа и установа и становника Општине. Песму „Балканац“ Десанке Максимовић говорила је Данијела Божичковић Радуловић, а присутнима се уз стихове песме „Домовина“ Војислава Илића обратио председник Општине Мало Црниће Малиша Антонијевић.

 -На овом смо месту да се сетимо свих оних чији су животи положени на бранику наше отаџбине, оних чији су животи уткани у нашу слободу. Пролазе дани, месеци, године, пролазе деценије. Србија је слободна земља, захваљујући нашим прецима, нашим херојима. Дана 14. октобра сећамо се њих и њихове жртве. Скупо је плаћена слобода. Ми и све наредне генерације дужни смо да одамо почаст не само онима који су пали за ослобођење наше општине, већ свим жртвама страдалим у борби против фашизма, рекао је Антонијевић и додао:

– Србија је увек била на страни правде, на страни цивилизацијских и светских вредности. Изборио се наш народ и победио фашизам, али нам је дужност и обавеза да не дозволимо да се он икада понови, јер је свету доста разарања, прогона и голготе. На нашу жалост, ратови су веома ретко заобилазили Србију. Дан 14. октобар је златним словима исписан у историји наше Општине. То је дан када је сванула слобода, дан који никада не смемо заборавити, јер нам је то поука и аманет. Можемо имати или немати, можемо бити срећни или тужни, али морамо бити слободни, јер само слободан човек може самостално одлучивати, рекао је Антонијевић.

Минутом ћутања одата је почаст страдалим жртвама и херојима.

                                                                                                                                              З.С.