Библиотека „Србољуб Митић“ у Малом Црнићу прославила је 144. рођендан у друштву чланова – редовних читалаца, дародаваца књига и бројних пријатеља. Присуствовали су представници Општине на челу са председником Малишом Антонијевићем, а међу гостима су били и директори библиотека из Кучева, Великог Градишта, Голупца и Беле Цркве, основних школа, јавних установа и предузећа.

Обраћајући се присутнима испред оснивача, Општине Мало Црниће, председник Малиша Антонијевић је истакао да је сваки рођендан ове установе прилика да се укаже на значај књиге у процесу унапређења знања и образовања сваког појединца који редовно посећује библиотеку, са књигом улази и са њом излази из ове установе.

           – Са књигом и уз књигу ћемо више ценити себе, али и једни друге. Деца су овде редовни посетиоци, али и многи други се овде проналазе и долазе са намером да позајме књигу и да се посаветују са добронамерним домаћинима – библиотекарима, истакао је поред осталог Антонијевић честитајући запосленима рођендан.

           Под кровом ове библиотеке дешавају се и многе друге активности поред издавања књига. Промовишу се нове књиге, публикације и брошуре, обрађују подаци, штите и чувају културна добра. Директорка Данијела Божичковић Радуловић напоменула је да је књижни фонд у сталном обнављању куповином, поклонима завичајних писаца и бројним донацијама. Захвалнице за дариване књиге овога пута добили су: Влада Костић из Београда, Стојан Перишић из Смољинца, Драгиша Живадиновић из Калишта, Војкан Ивковић из Петке, Бојана Марковић из Топонице, Бојан Микић из Салаковца и Блажа Ивковић из Близнака.

За читаоце године проглашени су: Зорица Максимовић из Малог Црнића, Марина Живковић из Топонице, Снежана Јосић и Наталија Давидовић из Калишта.

У културно-уметничком програму учествовали су Данијела Б. Радуловић,  Матија Павловски, Милица Давидовић и Музичка група „Нови звучни талас“ из Пожаревца. У оквиру прославе уприличена је и изложба листа „Сељак“ штампаног 1934. и 1935. године у Малом Црнићу, у власништву Светомира С. Миладиновића.

З. С.

Share.

Comments are closed.

Skip to content