2020-01-07T17:36:51+01:00 7. јануара, 2020. 17:36 |

МАРИЈА ДРАЖИЋ: Њено време тек долази

Марија Дражић je одлична ученица седмог разреда Основне школе „Јован Цвијић“ у Костолцу, има анђеоски глас, лепо црта, свира клавир, игра у КУД „Костолац“, а талентована је и за поезију, своје емоције с лакоћом претаче у стихове. Широко поље њеног интересовања приметили су многи па су ту њену младалачку свестраност здушно подржали. Са свега шест година, на наговор Николе Топа, Марија је почела да игра у КУД-у Костолац и да наступа као вокални солиста.

Бројне обавезе нису јој терет. Воли да иде у школу и добро учи, а поред те редовне наставе похађа и Музичку школу „Стеван Мокрањац“, у класи професорке Иване Илић већ шесту годину свира клавир. Ни награде је на том пољу музике нису мимоишле. Освојила је прву награду на Меморијалу „Аца Панић“ у Младеновцу 2015. године, била је прва на десетом пијанистичком такмичењу „Клавитас“ 2016. године и прва на том истом такмичењу у конкуренцији камерне музике, победила је на Меморијалу „Аца Панић“ у Младеновцу 2017.  са максимално освојених 100 поена и понела титулу лауреата, прва награда  је није заобишла ни на једанаестом пијанистичком такмичењу „Клавитас“ 2017. године, на коме је 2019. била друга. Друго место заузела је и на  Међународном такмичењу „УЉУС“ у Смедереву 2017. И последње две године биле су у знаку запажених успеха: Прошлу је  обележила победа на Меморијалу „Аца Панић“ у Младеновцу на коме је и ове године бриљирала вративши се из Младенца са првом наградом.

Свестрана Марија је уписала и соло певање у класи  наставнице Љубице Миладиновић. На концерту Музичке школе „Стеван Мокрањац“ одржаном у Костолцу 26. новембра ове године, заблистала је као солиста. Посетиоци су је с одушевљењем слушали и да на бини нису видели скромну тринаестогодишњу девојчицу, по гласу би мислили да је реч о оперској диви.

Марија нема пуно слободног времена, а кад га нађе, она црта. Друштво учитеља Општине Пожаревац доделило јој је награду за најлепши ликовни рад 2016. Опробала се и у писању поезије, па је на Републичком литерарном конкурсу дечјег стваралаштва у Сврљигу освојила друго место за најлепшу божићну песму.

Ове године је била трећа на литерерном конкурсу поводом Дана школе, а истом песмом заступљена је и у међународном зборнику „Сава Мала, поетски октобар у Београду“ који је представљен на овогодишњем Сајму књига у Београду.

 -Као вредна и ангажована ученица две школе,  од 27. јула до 11. августа боравила је у Бечу на International Danube Camp 2019. Упркос свим успесима које је постигла уз несебичну помоћ и подршку самохране мајке Сузане, остала је тиха, скромна, лепо васпитана тинејџерка, која је увек спремна да помогне старијима, али и својим вршњацима. Иако има разлога да се поноси  бројним оствареним успесима, Марија о њима не прича. Никада се не хвали, па чак ни њени  другови из одељења, ни наставници, који свакодневно са њом раде, не знају шта она све зна и може. А она сама је свесна да таленат без рада нема вредност па је зато упорна, стрпљива и вредна. Сигурна сам да њено време тек долази, каже о овој марљивој и успешној ученици Магдалена Реџовић, професорка српског језика и књижевности.