У Библиотеци у Костолцу, Одељењу Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац средином протекле недеље  своје књиге представио је археолог и писац Марко Алексић. Током едукативног и занимљивог излагања могло се чути о томе како се живело у средњовековној Србији, о првим витезовима, витешком коду, крсташким походима, српским јунацима и властели, женама витезовима, о чојству и јунаштву…

Шта је јунаштво, а шта је чојство?  У 19. веку живео је  Марко Миљанов, српски народни  вођа и искусни ратник против Турака. У старости се описменио и написао књигу у којој је описао животе својих  Црногораца, обичних људи и  ратника. Књига се зове Пример  чојства и јунаштва. У њој је објаснио шта је јунаштво, а шта  је чојство: Јунаштво је оно чиме штитимо себе и своје  најмилије од другог, а чојство,  или човечност,  односно хуманост, је оно чиме штитимо другога од себе. Стари ратник је овим ставио човечност испред јунаштва. Многе ратнике је у прошлости одликовало јунаштво, али је човечност  кључна особина која је разликовала витеза од  насилника“. (Српски витешки код,  Марко Алексић).

Марко  Алексић рођен је 1970. у Београду, где је дипломирао и магистрирао средњовековну археологију. У Народном музеју у Београду стекао је звање кустоса. Као члан екипе или вођа ископавања учествовао је у археолошким истраживањима у Србији, Црној Гори, Босни и Херцеговини, Хрватској, Немачкој и другим земљама. Објавио је бројне научне радове у земљи  иностранству о темама из средњовековне археологије и историје. Аутор је монографија Средњовековни мачеви у Југоисточној Европи (2008), Марко Краљевић: Човек који је постао легенда (Лагуна, 2015) и Српски витешки код (Лагуна,2016).

Share.

Comments are closed.

Skip to content