Марко Вучић је матурант природно – математичког  смера у Пожаревачкој гимназији. Током школовања истакао  се изузетним успехом како у редовном учењу тако и на такмичењима. У области математике и хемије имао је  три пута пласман на републичко такмичење. На такмичењу „Кенгур“ из математике освојио је  награду са другог нивоа, а на „Мислиши“  три награде. На  Математичком такмичењу средњих школа Србије освојио је  прву награду. На такмичењима из  физика постизао је успех на  окружном нивоу. О својим омиљеним предметима каже: „Код математике ми се допада то што логиком, без пуно претходног учења, може да се дође до решења проблема. Физика је примењивање математике са дефиницијама због чега ми је занимљива, али у неким областима има превише теорије и дефиниција, па ми нису сви делови подједнако занимљиви. Хемију волим јер објашњава начин фукционисања свега око нас“.

„Марко Вучић, ученик природно-математичког смера Пожаревачке гимназије, већ на самом почетку школовања је показао интересовање за природне науке, посебно за математику и физику. Већ у првом разреду учествовао је на државном такмичењу из математике, а традицију наставља у другом и трећем разреду, када добија и Похвалу. Његов највећи успех је награда на Финалном такмичењу „Кенгур без граница“, признатом међународном тамичењу, коју је освојио на крају трећег разреда. Од задатака предвиђених програмом, највише га привлаче задаци који се решавају нестандардним методама и којима може да приступи на иновативан и оригиналан начин. Зато је могуће, иако је математика његова прва и највећа љубав, да се ипак окрене науци у којој ће математика постати само средство за изналажење неких научних открића.

Марко је један веома вредан, упоран млад човек, који ће свој потенцијал тек показати у окружењу које га очекује, на који год факултет да се упише. Било ми је задовољство што сам бар делимично учествовала у формирању његових знања, као и формирању њега као личности“.

Миланка Мојсиловић, професор математике у Пожаревачкој гимназији

 

Полазник је Истраживачке станице Петница у Петници на програмима из математике и учесник у школској активности „Ноћ истраживача“. О својим активностима писао је за Годишњи извештај о раду школе. Учествовао је у Новогодишњем концерту певајући песме на француском језику.

Упознаје нас са својим интересовањима за  писање: „Учествовао сам у пројекту секције Креативног писања „Различитост нас богати“ (Словенија), добио сам трећу награду на Светосавском наградном конкурсу, за причу о Светом Сави“. Открио нам је да воли да трчи, плива и рони. Чита занимљиве прилоге са интернета, из области науке, као и научну литературу на енглеском. Родитељи нам откривају  да је Марко самосталан, радознао и  свестран што је показао на веома раном узрасту. Они су спремни да га подрже у одлукама које самостално доноси.

Себе види  као веома успешног студента Електротехничког факултета и особу испуњену у сваком аспекту живота.

                                  Живкица Ђорђевић, педагог

Share.

Comments are closed.

Skip to content