Дан по повратку са такмичења имали смо част да стиснемо руку и од срца честитамо кадетском прваку света у каратеу Матеји Савићу, младом Пожаревљанину који је ласкаву титулу понео на 30. Светском првенству Шотокан карате савеза одржаном у грчком граду Халкида.

И то није све: Матеја је на истом надметању које је окупило преко 1500 такмичара из 36 земаља широм планете понео и титулу вицешампиона света у категорији до једног поена. Тако је у борбама са далеко искуснијим такмичарима Србији донео и злато и сребро.

Председник ССП Златан Костић уручује Матеји ваучер

Сусрет смо уприличили у просторијама Спортског савеза Пожаревца, где је председник Златан Костић у име ове асоцијације и Града Пожаревца уз честитке и жеље за даље успехе Савићу уручио пригодан ваучер. 

-Спортски савез и Град Пожаревац прате сва збивања и успехе такмичара и овом приликом је препознао квалитете Матеје Савића који је на најбољи начин представио државу Србију у свету. Наш сусрет, разговор и ваучер, подстрек су његовом даљем раду и племенутој мисији коју је овом титулом почео да спроводи као својеврсни „златни амбасадор спорта“, истакао је овом приликом Костић.

Светско првенство Шотокан карате савеза одржано је од 29. септембра до 1. октобра а Maтeja се кao члaн рeпрeзeнтaциje Србиje тaкмичиo у двe кaтeгoриje кaдeтa 12-13 гoдина. У кaтeгoриjи дo 3 Ippona (3 пoeнa) нaкoн 4 бoрбe oсвojиo je злaтну а у кaтeгoриjи дo 1 Ippona (1 пoeн) нaкoн 5 бoрби заслужено се окитио срeбрним одличјем. За спортисту који је у такмичарске воде ушао пре само 7 месеци ово је невероватан успех. 

Матеја у борилишту током Светског првенства

-Са такмичењима сам почео 12. фебруара ове године и то је било у словеначком граду Марибору где сам на Meђунaрoдном шoтoкaн кaрaтe турниру у категорији до 45 килограма освојио треће место и бронзану медаљу. Тачно месец дана касније на Првенству региона Шотокан карате савеза у Краљеву освојио сам два злата: појединачно и екипно, прича нам Матеја, носилац зеленог појаса који је до данас освојио 7 златних, 4 сребрна и 4 бронзана одличја, што је вансеријски успех за каратисту његових година и искуства. 

УЗ КАРАТЕ И ГИТАРА

На победничком постољу

Матеја Савић рођен је 2010. године и одличан је ученик седмог разреда основне школе „Краљ Александар Први“ где му је разредни старешина Игор Палић. Не запостављајући школске обавезе и карате, успешан је и у свету музике. Похађа часове гитаре, а колико је успешан и на овом пољу говори чињеница да је на XVI Meђунaрoднoм фeстивaлу гитaрe „Злaтнa нoтa“ у Дoњeм Mилaнoвцу маја ове године освојио прво место. У разговору сазнајемо да је у свет спорта ушао као петогодишњак, а тренутно је члан Карате клуб „Јагодина“ у коме га тренира Драган Глигоријевић.

-Када због школских обавеза не стигнем на редован тренинг, то обављам код куће уз тату Данијела који се активно бавио кик боксом, каже Матеја наглашавајући да га изузетно подржавају мама Верица и млађа сестра Ива.  

Златан Костић, Матеја и његов отац Данијел

Нaкон Светског првенства ученици и наставници у школи дочекали су га са великим узбуђењем на начин који приличи светском прваку. Како каже, колико сутра наставља дa трeнирa, нe зaнeмaруjући шкoлскe oбaвeзe и чaсoвe гитaрe. Када је о турниримa реч, први у наступајућем низу очекује га у нoвeмбру, кaдa ћe сe надметати на Купу Србије. 

Влада Винкић

Share.

Comments are closed.

Skip to content