2021-06-20T10:55:28+02:00 20. јуна, 2021. 11:45 |

Матија Кљајић

Матија Кљајић је матурант Пожаревачке гимназије на друштвено – језичком смеру. Себе би описао као веома комуникативног, спремног за рад и решеног да успе у ономе што жели. Одлучан и истрајан у својим намерама да стигне до циља. Емотиван и праведан. 

Током школовања у Пожаревчкој гимназији показао је узузетан таленат за музику и све време био редован члан Ансамбла Пожаревачке гимназије. Према његовим речима, у Ансамблу је научио да пева, као и нове технике свирања гитаре и клавира. Са хором школе освојио је прво место на државном такмичењу у Новом Саду. На међународним такмичењима освојио је гран при публике у Солуну и бронзану медаљу у Прагу. Поред музике, Матијина страст су рачунари и информатика. На државном такмичењу из рачунарства и инфораматике „RAF IT CHALLENGE“ освојио је четврто место. У музици и информатици воли слободу и кретивност. Не воли ограничења, формуле, нити када је нешто коначно. 

Матија је веома музикалан и слухиста, самоук је и најлакше учи када се фокусира на слушање интерпретација, без гледања у ноте и акорде. Слично је и са страним језицима које такође најлакше учи захваљујући слушању изговора. Када говори о учењу школских предмета, Матија истиче да нема предмета који учи спорије или брже. У свакој науци пронашао је области које су му занимљиве и блиске његовим интересовањима и савладавао их брже и лакше, али исто тако било је и области за које му је било потребно много више напора.

Јелена Ракић, професорка музичке културе, рекла је о Матији:

-Матија је свој музички позив почео да гради као самоуки гитариста, осећајно и искрено, без глуме. То се осети и препознаје. Како би наш великан, легенда Влада Дивљан умео да говори: „Највећа романтика је – не глумити, јер неискреност публика брзо осети.“ Сваки изазов са Ансамблом Пожаревачке гимназије је нашем Матији утирао пут ка богатијем музичком изразу, што је и резултовало бројним наградама, како на републичким, тако и на међународним такмичењима. Желим да подсетим да су неки од највећих рок музичара били самоуки: Џими Хендрикс, Ерик Клептон, Дејвид Боуви, Џо Бонамаса, Б.Б. Кинг, Принс, Френк Запа и многи други. Велико је задовољство било радити и сарађивати са Матијом. Као сјајном таленту, желим да настави да открива свет музике и њене бескрајне креативне могућности.

Не прати и не гледа телевизију, све што га занима налази на Јутјубу и Пинтересту. Воли да чита психолошке књиге, као и дела познатих и успешних људи који говоре о свом животу и како су постигли успех. Тренутно највише времена проводи у свом музичком студију који је направио код куће. Бави се музичком продукцијом и то га највише испуњава. Студио планира да пресели у Београд, где ће од јесени бити студент Економског факултета. Жеља му је да једног дана оснује фирму која ће производити и продавати производ јединствен на тржишту. 

Милена Анђелковић, одељењски старешина и професорка српског језика и књижевности о Матији каже: 

-Прва моја асоцијација на Матију је дечак са гитаром који по киши, снегу, ветру или сунцу прелази рампу и жури на пробу, приредбу, концерт или школу и истим путем се враћа. На њега сам као разредни стерешина увек могла да се ослоним да ће нека важна информација одељењу бити пренета и да ће се све решити брзо. Знатижељан је, а ненаметљив, искрен и духовит. Свака његова реакција на одређену ситуацију или његово мишљење о неком важном питању у одељењу, као и одсуство исте, изазивали су моју пажњу и остала бих замишљена дуго над оним што би рекао или прећутао. Истинољубив је и правдољубив, али поштује утврђене границе. Матија је несебично давао себе и школи и друговима, а себе није никада истицао и стављао у први план. Мислим да ће Матија тек дати свој пуни потенцијал у даљем школовању и ја му на том путу желим пуно среће и успеха.

Данијела и Драган Кљајић, Матијини родитељи, рекли су нам да је Матија веома посвећен и радан, с обзиром на то да је самоук на три инструмента. Пружали су му подршку за сва његова интересовања, ослушкивали и пуно разговрали са њим о свему што га је занимало или мучило. Велики је перфекциониста када је пред њим изазов из сфере његових интересовања. Виде га као срећног и испуњеног младића.

За Матију је Пожаревачка гимназија место где је пронашао свој животни пут. 

Марија Костић, школски педагог