2018-05-01T10:52:39+02:00 1. маја, 2018. 10:52 |

Матуранти из Сарајева у узвратној посети вршњацима из Пожаревца

ПОЉОПРИВРЕДНА ШКОЛА СА ДОМОМ УЧЕНИКА  „СОЊА МАРИНКОВИЋ“ ПОЖАРЕВАЦ

Пољопривредна школа са домом ученика „Соња Маринковић“ у Пожаревцу била је протеклог викенда, од петка до недеље, домаћин Средњој школи пољопривреде, прехране, ветерине и услужних делатности из Сарајева. У узвратној посети били су матуранти, њих стотинак, предвођени директором школе Суадом Алићем и професорима ове школе. Обе школе, иначе, образују ученике за иста занимања – пољопривредне, прехрамбене и ветеринарске техничаре.


           Госте из Сарајева је дочекао и пожелео им добродошлицу директор пожаревачке Пољопривредне школе „Соња Маринковић“, Видоје Вукашиновић. који их је најпре  упознао са историјатом ове образовне установе:

           -Пољопривредна школа у којој се ви сада налазите је најстарија пољопривредна школа у Србији. Има традицију дугу 145 година и изнедрила је много стручњака из области пољопривреде. Школа је слична вашој у Сарајеву, што се тиче образовних профила.

           Директори школа из Пожаревца и Сарајева разменили су пригодне поклоне, а затим је Суад Алић захвалио на гостопримству рекавши да је добро што ученици имају  прилику да се упознају и заједно са наставним особљем размене стручна искуства.


 Подржавање заједништва

Пољопривредна школа „Соња Маринковић“ из Пожаревца учествује у пројекту Савета Европе „Подстицање демократске културе у школама“ који има за циљ подизање квалитета образовања подстицањем демократске културе у систему формалног образовања. Посета ученика школе из Сарајева Пожаревцу је део тог пројекта. Циљ сарадње је размена искуства у оквиру васпитно – образовног процеса, отклањање баријера између различитих културних група и подржавање заједништва. Дружењем и разменом искустава обе школе раде на међусобном уважавању и поштовању,  чиме се доприноси успешнијој  сарадњи у будућности.


     Матуранти из сарајевске школе били су смештени током боравка у Дому ученика на Тулби. Поред школе „Соња Маринковић“ имали су прилику да обиђу и економију и упознају се са начином на који се овде стиче практично знање на свим занимањима: пекару, пластенике, виноград, фарму где су смештене домаће животиње. Пољопривредна школа са домом ученика „Соња Маринковић“ Пожаревац поседује и обрађује ратарским, воћарским и виноградарским културма, поврћем и цвећем 82 хектара.

           Матуранти средње школе из Сарајева обишли су  Пожаревац и Археолошки парк „Виминацијум“. Домаћини су им такође организовали излет и посету Великом Градишту и Голупцу.

                                                                                                                Д. Д.