Карцином дојке представља најчешће дијагностиковано малигно обољење широм света. Код жена широм света најчешћи је узрок смрти и пети најчешћи узрок смрти од малигних болести код оба пола. Процена је да у свету живи 7,8 милиона жена којима је дијагноза карцинома дојке постављена у последњих пет година. У Републици Србији се у просеку сваке године региструје 4 204 новооболелих жена од ове врсте малигног тумора.

Појава карцинома дојке расте са животним добом и највећа је у Србији у групи од  55 до 65 година старости. Неки од симптома који могу да укажу на ово малигно обољење су:

  • Асиметрија у изгледу дојки
  • Изражен венски цртеж на кожи једне дојке
  • Увлачење брадавица и/или ареола
  • Увећани лимфни чворови у пазуху, у јами изнад или испод кључне кости
  • Ране на кожи дојке

ЦА 15.3

Канцер антиген 15.3 је протеин који производе нормалне ћелије дојке, а чији се ниво повећава код већине пацијената са канцером дојке. Одређује се заједно са другим тестовима, као што је нпр. ЦЕА. Овај туморски маркер користи се како би се утврдиле карактеристике карцинома и могућност лечења,  а његова вредност се одређује и да би се пратила ефикасност терапије и као помоћ у праћењу рецидива.

ЦА 15.3 може бити повишен и у неким другим малигним болестима, као што су карцином плућа, дебелог црева, панкреаса, јајника, а исто тако примећено је да може бити повишен и у неким бенигним стањима. Овај маркер се може повећати и током трудноће.

За све малигне болести најбољи лек је превенција, зато издвојте мало времена за превентивне прегледе. Већина малигних обољења има добру прогнозу излечења уколико се открије у раном стадијуму болести.

Тумор маркери у лабораторији МеДиа

Туморски маркер ЦА 15.3 као и многе друге можете одрадити у лабораторији МеДиа, која се налази у Његошевој бр.9.

Није потребна посебна припрема, анализа се може одрадити било када у току дана, након 2 сата од последњег оброка.

За све додатне информације  контакт телефон је: 012/710-24-09

Share.

Comments are closed.

Skip to content