Са свечане академије

Међународни дан Рома, 8. април, обележен је у костолачком Дому културе свечаном академијом која је почела интонирањем српске, а затим и ромске химне. Организатор манифестације је Удружење „Креативни Роми“ у сарадњи са Канцеларијом за ромска питања у Костолцу и свим ромским невладиним организацијама, а под покровитељством Градске општине Костолац.

Ово је један од најзначајнијих датума у ромској историји, јер је на тај дан 1971. године у Лондону одржан Први конгрес Рома, који је резултирао усвајањем обележја припадника ромске заједнице – заставе и химне. Тада је усвојен међународни назив Ром, што на ромском језику значи човек, а за химну је изабрана песма „Ђелем, Ђелем“. Њени стихови више него сликовито приказују живот Рома, који је обележен трагањем и путовањима.

                                                      ЗАЧЕТНИК РОМСКОГ АКТИВИЗМА

Председник Удружења „Креативни Роми“ Реџеп Алијевић поздравио је све присутне у име организације коју представља и подсетио да је то удружење најстарије ромско удружење у Костолцу и уједно иницијатор и зачетник ромског активизма.

Реџеп Алијевић

 -Циљ Удружења је да подигне грађанску свест Рома, као и побољшање положаја и услова живота. Велику пажњу обраћамо на образовање, здравство, становање и запошљавање. Роми имају проблеме у свим сегментима живота и зато је веома важно да се укључе у све друштвене токове. Важан циљ за Роме и Градску општину Костолац је развој инфраструктуре у свим махалама у којима живе Роми, јер је то основни услов за побољшање живота. Када буду завршени радови на изградњи канализационе и водоводне мреже у Костолцу, моћи ћемо да се похвалимо целој Србији да смо једини који уживају у свеобухватној инфраструктури.

Алијевић је отвореним дланом подигнуте руке поздравио припаднике ромске заједнице речима да је „то поздрав јер се остварио сан да се свуда у свету слави ромски дан“.

Честитајући припадницима ромске заједнице празник, заменик председника Градске општине Костолац Далибор Илић је изразио уверење да ће се и у наредном периоду заједничким снагама доприносити побољшању услова живота Рома, као и очувању ромске културе, традиције, језика, наслеђа и идентитета.

Далибор Илић

-Црвени точак на вашој застави као симбол кретања између неба и земље, пут је којим заједно идемо, а Градска општина Костолац била је и биће партнер у решавању ваших проблема. Познато је да имамо добру сарадњу са Канцеларијом за ромска питања, мобилним тимом, ромским координатором, педагошким асистентом у школи, као и председницима ромских удружења на територији Градске општине. Роми су укључени у све сфере друштвеног живота, као и у законодавну и извршну власт. Трудимо се да створимо боље услове за живот Рома, посебно у погледу приступа образовању, здравственим и социјалним услугама. Доста смо урадили на уређењу комуналне и путне инфраструктуре у ромским насељима. Наставићемо са улагањем у топлификацију, али и са пројектима за ширење водоводне и канализационе мреже, као и са асфалтирањем путева. Такође, Градска општина Костолац је у оквиру Ромактед програма значајно допринела оснаживању ромске заједнице на локалном нивоу. Радићемо на даљем унапређењу образовања, запошљавања, становања, социјалне и здравствене заштите и на омогућавању равноправног укључивању Рома у све сегменте нашег друштва. Надам се да ћемо у блиској будућности бити сведоци стасавања нове генерације Рома и Ромкиња, који ће бити свесни својих могућности, знања, вештина и талената, закључио је Илић.

                                           БОГАТСТВО РАЗЛИЧИТОСТИ И ЗАЈЕДНИШТВА

Сарадња локалне самоуправе са ромским удружењима дала је јако добре резултате на плану еманципације Рома и њиховог укључивања у све актуелне друштвене токове.

Заменик градоначеника Пожаревца Предраг Мијатовић је навео да се у изразито мултинационалној средини обележава Светски дан Рома и да је чињеница да овде нема подела.

Предраг Мијатовић

 -Град Пожаревац заједно са Градском општином Костолац као отворен град за све људе добре воље са радошћу дочекује и обележава овај празник. Поносни на нашу борбу против дискриминације и резултатима које смо током ње постигли, сматрам да смо много учинили на искорењивању било каквих подела у нашој заједници. Окупљали смо се и окупљамо се, ма које националности и вероисповести били, на различитим местима делећи добро и зло. Наше комшије и пријатељи Роми, понегде живе у тешким условима и зато се ми као Град трудимо да те услове побољшамо. Ипак, најбитније нам је да променимо стереотип код појединих Рома, али и код оних који то нису, а то је да ова ромска заједница и образовање не иду руку под руку. Све наше снаге као Град Пожаревац, раме уз раме са организацијама које се баве положајем Рома, улажемо и улагаћемо да инспиришемо и приволимо што већи број ромске деце да постану академски грађани. Тиме ће се и подићи свест код њих самих, да су ти стереотипи само у главама оних који не верују у то да смо сви ми заиста исти, рекао је Мијатовић.

Наступ КУД-а “Амаре Рома”

                                                                   ПОВЕЉЕ И ЗАХВАЛНИЦЕ                        

Поводом Међународног дана Рома, повеље су завредели градоначелник Пожаревца Саша Павловић, председник Градске општине Костолац Серџо Крстаноски и председница  Скупштине Градске општине Костолац Милена Церовшек. Добитници захвалница су: Шериф Бехаровић, др Борка Шутовић, Сунчица Недељковић, Љуан Кока, Рајко Пејовић, Срђан Радовановић, Зоран Николић, Драган Николић, Андреа Стојићевић, Анита Сотиров, Дејан Крстић, др Горан Несторовић, Маја Здравковић, Друштво „Ром“ Костолац,  Удружење Рома „Кенан“, ФК „Рудар 2008“ Костолац, Канцеларија за ромска питања, КУД „Амаре Рома“, Полицијска испостава Костолац, Одбор исламске заједнице Костолац и Предшколска установа „Љубица Вребалов“ Пожаревац.

Свечаност у Костолцу поводом Светског дана Рома употпуњена је културно – уметничким програмом којим је предстaвљено богатство ромске културе и обичаја.

                                                                                                                        Дарко Динић

Share.
Leave A Reply

Skip to content