2021-02-19T10:08:16+01:00 19. фебруара, 2021. 10:08 |

Мелница и Добрње:Венци Матејићу и браћи Добрњац

Традиционално поводом Дана државности који се обележава на Сретење, у знак сећања на 1804. годину када је у Орашцу под вођством Карађорђа почео Први српски устанак и када је истога дана 1835. године на Великој народној скупштини у Крагујевцу проглашен први Устав Србије, Срeтењски устав, у Мелници, селу петровачке Општине и ове године положен је венац на споменик Пауљу Матејићу. 

-Матејић је био војвода Млавске Кнежевине пожаревачке нахије од 1811. године. У Првом српском устанку, заједно са Карађорђем, Петром Добрњцем, Стеваном Синђелићем и другим војсковођама, предводио је устанике из Млавског краја у борби за ослобођење Србије. Учествовао је у многим великим биткама, на Чегру, Иванковцу, Делиграду…Матејић је рођен у Мелници где је и живео и где постоје остаци кемене воденице која би могла да се рестаурира и постане објекат од великог историјског и културног значаја, рекао је приликом полагања венаца председник Месне заједнице Мелница Владан Стојановић.

Истога дана делегације Општине Петровац на Млави и Борачке организације положиле су венце и у Добрњу, на споменике војводи Петру Добрњцу и његовом брату кнезу Стевану Добрњцу.