Једна од идеја коју све чешће препознаје и подржава МПШВ јесте подршка младима у руралним подручјима. Како би се прекинуо тренд напуштања сеоске средине, да би млади имали разлога да остану или да се села оживе новим становницима, који би засновали породице и покренули нове бизнисе потребна је пре свега подршка државе.

Мера аграрне политике којом би се конкретно стимулисали млађи пољопривредни произвођачи до 40 година, а чији би циљ био допринос  останку младих на селу и демографској обнови села. Подршка  младима у руралу ради даљег унапређивања и развој примарне биљне и сточарске пољопривредне производње. Пример може послужити мера покрајине која је почетком ове године расписала конкурс за доделу средстава младима за куповину кућа на селу.

 Нове генерације младих пољопривредних произвођача животом и радом на селу допринели би  унапређењу кроз секторе за производњу и прераду меса, млека, воћа, грожђа, поврћа и цвећа, али до стварања нових радних места.

Деценијама уназад, све више младих одлази са села, градови су све пунији, а руралне средине препуштене забораву и пропадању. Подршком младима који би неусловне градске средине заменили сеоском идилом, омогућило би се да будућност потраже у руралним подручјима, чиме би и брига о селу била на вишем нивоу. Такође млади људи који се већ баве пољопривредом имали би више разлога за останак на селу.

Бојан Стевић, саветодавац за рурални развој у ПССС Пожаревац

Share.

Comments are closed.

Skip to content