Интернет друштво Србије расписало је отворени позив за доделу уређаја за мерење квалитета ваздуха који је ова организација сама развила с намером да пружи јаснију слику о аерозагађењу у целој земљи. Акција се спроводи у оквиру пројекта „Бољи ваздух грађанима”, компаније А1 Србија.

Право да се пријаве за бесплатан уређај имају грађани из девет округа на истоку и југоистоку Србије у којима нема довољно мерних станица: Подунавског, Браничевског, Борског, Зајечарског, Топличког, Нишавског, Пиротског, Јабланичког и Пчињског.

Подаци које уређај прикупља ажурирају се на сваких 15  минута на отвореној платформи www.klimerko.org . На овој интернет адреси сви грађани Србије могу видети податке о квалитету ваздуха са свих локалитета на којима је уређај до сада инсталиран. Недавно спроведена упоредна анализа са званичним подацима Агенције за заштиту животне средине (СЕПА) показала је велика поклапања са мерењима Климерка, чиме се тај уређај потврдио као прецизан, поуздан и тачан.

Да би учествовали у пројекту и инсталирали свој уређај, грађани би требало да попуне упитник који могу наћи и на страници Интернет друштва Србије. Конкурс је отворен до 1. октобра 2021. године, а првих 40 становника који испуњавају све услове и добију мераче биће у обавези да их поставе до краја октобра 2021.

Ова организација је у првој фази програма „Свет какав желиш“ поделила је укупан износ од 10 милиона динара са Фондацијом Петља  и Центром за маме . Добила је највише новца, 5 милиона динара, на основу гласова грађана, који су гласајући за чистији ваздух показали да им је екологија високо на листи приоритета. Лош квалитет ваздуха представља један од већих проблема – према проценама СЗО у Србији 6.600 људи годишње изгуби живот услед респираторних компликација због аерозагађења.

Share.

Comments are closed.

Skip to content