Постоје догађаји који се по свом значају и каснијем трајању називају историјским. Један од таквих у сфери културе Пожаревца је Прво Бијенале у част светски чувене сликарке Милене Павловић Барили. Прво је одржано 1983. године.

Поздрављајући бројне госте и ауторе, председник Савета Бијенала Влајко Стојиљковић, истакао је да овај догађај најбоље осликава савремени тренутак ликовног стваралаштва у Србији.

-Жеља организатора је да се изложбом савремених ликовних стваралаца, афирмише и таленат и ликовни опус Милене Павловић Барили, напоменуо је на отварању Бијенала председник Уметничке комисије, ликовни критичар из Новог Сада Ђорђе Јовић.
На свечаности су проглашени награђени аутори. Прва награда, чији је дародавац Скупштина општине Пожаревац, додељена је сликарки из Београда Даници Ракиџић, друга, дар Културно-просветне заједнице уручена је Џевлету Џафи, сликару из Приштине, а трећа, коју је доделио Центар за културу, Гордани Јоцић, сликарки из Београда. Уручене су и дипломе и плакете једном броју појединаца и организација заслужним за организацију Бијенала, а колективи: ГИК Стиг, РО „Бродарство“, „Ангропромет“ и Основна банка Пожаревац наградиле су један број аутора тако што су откупиле њихова дела. Поред изложбе у оквиру Бијенала, одржан је и низ пратећих манифестација: музичко-поетске вечери, наградни темат за ученике основних и средњих школа, а последњег дана Бијенала, ауторима три најбоља литерарна и ликовна рада, додељене су пригодне награде.

(Н.П.)

Share.

Comments are closed.

Skip to content