Фондација Ана и Владе Дивац са партнерима реализује пројекат намењен подршци младим пољопривредницима, ученицима завршне године средњих пољопривредних школа у Пожаревцу, Прокупљу и Пожеги. Пројекат постоји захваљујући партнерству Фондације Ана и Владе Дивац, поменуте три пољопривредне школе и градова Пожаревац и Прокупље, као и општина Жагубица, Пожега, Горњи Милановац и Ариље.

            -Циљ нам је да младе подржимо, да стекну вештине за писање индивидуалног бизнис плана како би могли у будућности да се појављују на различите конкурсе и добијају средства подршке од локалног до националног нивоа. Знамо да је њима потребно да развију ту вештину, а са друге стране желимо да оне који имају најбоље идеје и покажу највећу мотивацију за пољопривреду, наградимо конкретним донацијама, истиче Урош Делић, представник Фондације Ана и Владе Дивац.

Тим поводом представници Фондације и председник Скупштине града Пожаревца Бојан Илић са сарадницима посетили су породична газдинства Александра Живковића из Трњана и Ивана Станојевића из Берања, чије је пословне идеје између осталих, комисија изабрала и они су добили вредне донације које представљају додатан подстрек да се определе за бављење пољопривредом.

            -Пријавио сам се на конкурс у Пољопривредној школи, направио индивидуални бизнис план и планирам да наставим породичну пољопривредну производњу, пре свега овчарство и ратарство. Добио сам девет јагњади за приплод расе витенберг и надам се да ћу ускоро бити у прилици да добијем и државну субвенцију што би умногоме помогло даљи развој нашег газдинства, рекао је Александар Живковић.

            Иван Станојевић из Берања је један од ученика Пољопривредне школе који се пријавио на конкурс са сјајном идејом да обнови традиционалну породичну пчеларску производњу. У разговору с њим и у бизнис плану који је израдио, комисија је препознала ту његову амбицију и потрудила се да му обезбеди што већу подршку.  Добио је 20 кошница, врцаљку са местом за шест рамова и комплетну пратећу опрему за пчеларство у укупној вредности преко  200.000 динара.

            Председник Скупштине града Пожаревца Бојан Илић је истакао да је партнерством између Града Пожаревца и Фондације Ана и Владе Дивац обезбеђено близу 1,5 милиона динара и да је донацијом подржано 10 младих пољопривредника.

            -На овај начин желимо да пружимо подршку и помогнемо опстанак младих пољопривредника, јер сви знамо да се смањује популација на селу. Град Пожаревац такође, преко Буџетског фонда за развој пољопривреде помаже пољопривредницима путем субвенција и надам се да ће све те мере помоћи да село заживи, закључио је Илић.

                                                                                                                      Д.Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content