2021-03-02T09:08:26+01:00 2. марта, 2021. 09:08 |

„Миливојев штап и шешир“: Проглашење победника сутра

Према традицији „Миливојевог штапа и шешира“ у част најуспешнијих на Смотри,  синоћ је приказан Бекетов комад  „Чекајући Годоа“ у извођењу Позоришта „Масука“ Велика Плана, победничка представа Фестивала „Живка Матић“. Како је Смотра  варошких позоришта Србије ове године због корона вируса емитована на youtube каналу Центра за културу Пожаревац, тако је и „Годо“ емитован он лајн, док ће жири у саставу Весна Станковић, глумица Југословенског драмског позпришта Београд, Љиљана Дабић, директорка Галерије „Милена Павловић Барили“ и Вера Зарић Митровић, директорка Народне библиотеке „Илија М.Петровић“ Пожаревац Одлуку о победнику обелоданити у среду 3. марта.

Још један уметнички подухват Центра за културу Пожаревац предвођен директорком Галином Перић успешно је реализован у посебним околностима, отпочевши у понедељак 22.фебруара. Те вечери 17. Аматерске глумачке свечаности „Миливојев штап и шешир“, чији је селектор био Александар Лукић, отворене су емитовањем комада „Тотови“ Академског позоришта Студентског културног центра Крагујевац када је Награда за најсликовитији лик припала Јулији Вучковић за ролу Агике Тот, док је Знамење „Најуспешнији  глумац вечери“ као и реплику штапа Миливоја Живановића освојила Милица Ђорђевић за улогу Госпођице Гизи Гезе. Наредне вечери емитована је представа „Луда лова“ у извођењу чланова Аматерског позоришта „Шмиранти“ из Новог Сада. Жири је одлучио да Награду за сликовито креиран лик додели Милошу Малешевићу док је добитник штапа и Глумац вечери Давид Мијатовић. У среду 24. фебруара поштоваоци позоришта видели су комад „Све о женама” Аматерског позоришта „Мирко Таталовић Ћира“ Нова Пазова. Овај пут за сликовито приказани лик награђене су две глумице: Ивана Гашић Грбић и Дијана Влајинић а Глумица вечери и добитник Миливојевог штапа је Бојана Урошевић. У четвртак, након одгледане представе „Три сестре” („Tre sorelle“) Аматерског позоришта „Театар 13″  из Блаца , жири је за сликовито приказан лик наградио Сашу Савића за улогу Дамјана, док је  Знамење „Најуспешнији  глумац вечери“  Миливојев  штап  отишао у руке Ленке Ћојбашић за улогу Розе. Петог дана Смотре емитована је представа „Опет плаче ал` сад од среће“ Градског позоришта Јагодина, када је за Сликовито приказани лик награђен Петар Митић, за улогу Радојка, а Знамење „Најуспешнији  глумац вечери“ и штап Миливоја Живановића за лик Оливере понела  Виолета Пешић. У суботу увече на програму је био комад „Ожалошћена породица“ у режији Данде Стојановић пожаревачког позоришта „Миливоје Живановић“.За сликовито приказани лик награђен је Благоје Савовиће за улогу Агатона а Гордана Митић је за улогу Виде понела Знамење „Најуспешнији  глумац вечери“. Последња у низу такмичарских представа емитована је у недељу 28. фебруара. Реч је о црној комедији „Давитељ против давитеља“ коју су на основу култног филма Слободана Шијана приредили и извели чланови Позоришта „Раша Плаовић“ Уб. Награда за сликовито приказан лик припала је Александару Петровићу за улогу Инспектора Огњена Страхињића док је Миливојев штап добила Славица Малетић за улогу Мице Мојсиловић.

Како је овогодишња Смотра била ускраћена за непосредне сусрета и пратеће програме, организатори су предвођени Бојаном Николићем извршним организатором „Штапа и шешира“, припремили и на каналу www.youtube.com/centarpozarevac љубитељима позоришта омогућили да погледају кратке сторије о настанку и досадашњем трајању ове значајне српске театарске манифестације у којима говоре Драги Ивић,  др Гордан Бојковић,  Александар Тадић,  Предраг Лошић,  Валентино Ољача  и  Марија Дебељаковић Стефановић.

Влада Винкић