2018-12-03T14:58:58+01:00 3. децембра, 2018. 14:58 |

МИНИСТАР ВУЛИН У ПОЖАРЕВЦУ:Изведена вежба „Век победника“

Јесењу класу у пожаревачком Центру за обуку копнене војске обишли су министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба генерал потпуковник Милан Мојсиловић. Повод посете био је приказ обучености у оквиру шире војне вежбе „Век победника 1918-2018“којом Србија обележава стогодишњицу победе у Првом светском рату. Реч је о једној од највећих војних вежби у региону у којој  учествовује 8.000 припадника Војске Србије.Грађани ће током ове велике војне вежбе моћи да виде  645 борбених возила, биће употребљено  100 различитих артиљеријских и ракетних оруђа, речна флота ће се представити са 14 речних бродова, 40 чамаца и реморкера и осам амфибија, а полетеће 24 војна авиона и хеликоптера. У Пожаревцу је министар Вулин, у друштву градоначелника Банета Спасовића и председника Скупштине Бојана Илића,  присуствовао обуци на симулатору за гађање покретних циљева из тенка М -84 и приказу обучености војника оклопних јединица и војне полиције у току служења војног рока.

Овом приликом министар се захвалио припадницима Војске Србије на ентузијазму,  искреној пожртвованости и посвећености коју су показали током презентације вежбе „Век победника“ истакавши да се у Браничевском округу према војсци односиса дужним поштовањем и љубављу. Вулин је подсетио да је  Браничевски округ  најбољи када је у питању одзив у резерву, 95 процената свих којима се доставе позиви, одазову се.

– Желео бих да Браничевски округ буде пример свим другим срединама како се одазива на позив своје војске, како се одазива на позив своје државе. Вежба „Век победника“ је значајно померила начин гледања на нашу војску, не само у нашој земљи, већ и у иностранству. Приказ наших способности које смо радили у овој великој војној вежби, начин на који је презентована једна војска која је у стању да се носи са свим изазовима је значајно променила и поглед на њу, од промене конкретних планова, па до поштовања које наша војска заслужује. Мало је армија у окружењу које би биле у стању да изведу такву вежбу као што је „Век победника“ и сви они које се баве војском  знају како се војска показала и у земљи, али и пред окружењем, нагласио је Александар Вулин.

                                                                                                                                                         Д. Динић