Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов приредио је у Палати Србије пријем за нове председнике савета и извршних одбора савета националних мањина у Србији.

„Ви представљате легитимна и на темељима закона основана представничка тела националних мањина која полажу право на самоуправу када је реч о мањинским правима – култура, образовање, информисање и службена употреба свог језика и писма. Ваша улога у остваривању тих права мора бити активна, а на нама из државне управе је да осигурамо све претпоставке да се та права у целости и у свим деловима јавне управе, остваре“, рекао је министар и обавестио присутне да је Министарство успело да након десет година повећа буџетска средства у Републици Србији за функционисање већа националних мањина за око 17 одсто, што се не сматра коначним  повећањем.

Државни секретар проф. др Рејхан Куртовић истакао је овом приликом да је Министарство свесно изазова са којима се суочавају националне мањине као и потребе за заједничким деловањем и сарадњом.

„Министартво за људска и мањинска права и друштвени дијалог жели да пружи руку сарадње и руку партнерских односа. Само заједничким снагама, синхронизовано, можемо да одговоримо на све изазове и потребе друштва и наших националних мањина. Свесни смо и чињенице да постоји низ отворених питања са којима се суочавају различите националне мањине. У том смислу морамо сва та отворена питања заједнички идентификовати и анализирати како би одговорили на њих, рекао је Рејхан Куртовић.

У Србији живи више од 900.000 грађана, припадника националних мањина  који су организовани у 24 националне заједнице.

Представници националног савета Влаха, Драгојевић и Јаношевић
Share.

Comments are closed.

Skip to content