На позив Удружења пољопривредних произвођача „Стиг“ министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић боравила је у Пожаревцу. Разговарало се о решењу за вишак пшенице која је остала непродата због прошлогодишње забране извоза.

Председник Удружења „Стиг“ Недељко Савић је овом приликом истакао да од министарке очекују одговор како да финансирају производњу и буду конкурентни на слободном тржишту, са субвенцијом по хектару од 6.000 динара.

-Због прошлогодишње забране извоза пшенице, остало је непродато око 1,6 милиона тона пшенице, магацини су пуни, што сада ствара огроман проблем. Продаја је потпуно стала због изузетно ниске цене од 23 динара по килограму, која не покрива ни основне трошкове. Ближи нам се и нова жетва и ми морамо да се ослободимо тржишних вишкова, јер у противном нећемо имати где да лагерујемо овогодишњи род, рекао је Савић.

                                           СУБВЕНЦИЈЕ „ПРАВИМ“ ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА

Министарка пољопривреде Јелена Танасковић је истакла да је озбиљан стратешки циљ државе пољопривреда и да је ове године за те намене обезбеђено 80 милијарди динара.

-Ми смо препакивали буџет у више наврата и то није ни сада закуцано слово у камену, у смислу да уредба може да се промени са сваким вишком пара који би се десио у овој години. Платформа еАграр је намењена управо томе да препознамо „правог“ пољопривредника. Идеја државе није да субвенцију користи власник земље који је не обрађује, него онај ко је обрађује и ми покушавамо да дођемо до тог податка путем еАграра, објаснила је министарка.

Обраћање министарке пољопривреде Јелене Танасковић

Она је подсетила да држава не може да утиче на продајну цену пшенице, јер се ради о берзанској роби, али је зато пружена помоћ пољопривредницима за набавку ђубрива, регресирано је гориво и сунцокрет, а 3. априла биће расписан јавни позив за доделу субвенција по хектару у износу од 9.000 динара. Такође, постоји могућност понављања тог јавног позива у току године када се добију прецизнији подаци о броју парцела које се обрађују.

-Држава је реаговало хитно и уместо пет мера које се у Европи дају, ми дајемо 34 мере, плус ванредне мере којима смо прошле године реаговали како не бисмо имали поремећаје на тржишту. Оно чиме се интензивно бавимо је проналажење начина за продају залиха, како бисте ви могли да продате пшеницу након жетве. Све што држава има од робе на берзи нуди се странцима и покушавамо да отворимо велика тржишта. Интензивно радим на усаглашавању сертификата и имам веру у кинеско тржиште, рекла је Танасковић и напоменула да ће пољопривредници активно учествовати у деоби овог буџета, јер мере које су законом предвиђене могу да се понављају и неколико пута током године, у зависности од тога да ли ће бити новца.

Скупу је присуствовао велики број пољопривредних произвођача

На питање пољопривредника да ли могу да добију неки оквирни рок до када ће држава решити настале проблеме, министарка је казала да ће конкретне одговоре добити у писаној форми путем мејла. Један од предлога је и обрачун субвенција по приносу уместо по хектару, на шта је министарка одговорила да је предлог потпуно смислен и биће узет у разматрање.

 -Задовољан сам што смо окупили људе, који су имали прилику да се упознају из прве руке како преговори изгледају, да виде озбиљност ситуације. Епилог свега овога ће се видети у жетви. Наши силоси су тренутно пуни пшенице и то нас оптерећује, јер утиче на цену, закључио је председник Удружења пољопривредних произвођача „Стиг“ Недељко Савић.

Скупу су поред великог броја пољопривредника присуствовали градоначелник Пожаревца Саша Павловић и члан Градског већа задужен за пољопривреду Бојан Динић.

                                                                                                                        Д.Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content