2021-01-31T10:24:45+01:00 31. јануара, 2021. 10:24 |

Миша Богдановић: Труба-задовољство и одговорност

Међу лауреатима Повеље културе коју је доделила Културно просветна заједница Града Пожаревца за минулу 2020.годину је и Миша Богдановић професор дувачких инструмената Музичке школе „Стеван Мокрањац“. Његови ученици редовно представљају свој град на бројним такмичењима на којима су до сада освојили преко тридесет државних и међународних награда. Богдановић је председник Регионалне секције дувача у оквиру Заједнице музичких и балетских школа Србије  а уз педагошки рад, као солиста и члан неколицине ансамбала ангажован је у концертним активностима чиме даје значајан допринос културном и уметничком миљеу свог града.

Миша је рођен 9.априла 1976. године у Пожаревцу у породици Мирољуба и Снежане Богдановић. Уз сестру Слађану (данас Петровић, која се као професор франсуској језика такође посветила просветном раду), дечачке дане проводио је у Партизанској улици уз фудбал, јурке, вожњу бициклом… Но, још у раном детињству родитељи су приметили његов таленат и интересовање за музику:

– Захваљујући томе, ја сам са 6 година кренуо у музичко забавиште. Иако у породици није било музичара, моја велика жеља учинила је да наставим са музичким школовањем. Звук трубе, изглед и њене техничке могућности, су ме већ тада привлачиле и будиле жељу да научим да је свирам. Паралелно са Основном школом „Вук Караџић“ уписујем Основну музичку школу „Стеван Мокрањац“ где  у класи Владимира Поликарпова похађам одсек трубе. Рад са професором и упознавање са музичким токовима били су  ми велики подстрек да упишем и средњу музичку школу, говори Богдановић.

Као ученик Музичке школе наш саговорник  наступа на такмичењима али и бројним градским  манифестацијама, а велики број концерата, дружења, познанстава и све већа љубав према труби утицали су да животни пут Мише Богдановића буде пут музике. Постаје члан Костолачког дувачког оркестра, Градског ансамбла народних игара и песама Пожаревац при Центру за културу, али и будући студент музике

– По стицању дипломе Средње музичке школе уписујем Факултет музичке уметности у Београду у класи Младена Ђорђевића. Имајући у виду нову средину, која многе бруцоше спутава да се уз учење посвете хобију, ја нисам имао такву препреку. Како ми је труба била и учење и хоби, ангажован сам као хонорарни извођач сценске музике у Народном позоришту, Ансамблу „Станислав Бинички“ као и у  Београдској филхармонији. Наступи са познатим професорима, музичарима, глумцима и ансамблима у мени су развијали осећај велике одговорности али и немерљивог задовољства.  Следи чланство и у Дувачком оркестру у Земуну, Аматерском биг бенду Љубе Матијаце, бројним камерним саставима али и солистички наступи на  свечаностима и концертима, сећа се доба студија Миша Богдановић.  

ОКОСНИЦА – ПЕДАГОШКИ РАД

Јавни наступи прате нашег саговрника и по добијеној дипломи Фаалутета музичке уметности и настављају се у Пожаревцу у оквиру манифесрација које град негује. Но, уз концертне делатности своју велику љубав  и поштовање ка дувачким инструментима желео је да поделима са млађим генерацијама. Тако се 2001. године посвећује педагошком раду.

– Наведене година почињем да радим као професор трубе, хорне и камерне музике у Основној и Средњој музичкој школи „Стеван Мокрањац“ у Пожаревцу. Сећање на моје почетке и прве звуке трубе које сам произвео уз професора Поликарпова у тој истој школи, изнедрило је жељу да у што већој мери развијем љубав према овом инструменту и код својих ученика. Заједничким радом и трудом, успевали смо да постигнемо што више, да учење прерасте у задовољство а музицирање у незаобилазни део живота, прича  Богдановић.

Овакав начин рада допринео је да његови ученици током школовања освоје двадесет  првих, десет других и пет трећих награда. Наш саговорник посебно је поносан на прву  награду (Лауреат) на Републичком такмичењу 2005. године,  две прве награде на Републичком такмичењу 2007. године, прву награду на Републичком такмичењу 2015. године, прву награду на такмичењу „Млади виртуоз“  2015. године, прву награду на Републичком такмичењу 2017. године прву награду на Међународном такмичењу ,,Даворин Јенко“ 2018. године, прву награду на Фестивалу музичких и балетских школа Србије 2017. године, прву награду на Фестивалу музичких и балетских школа Србије 2018. године, три прве награде на Републичком такмичењу 2019. године и прву награду на Међународном такмичењу  „Даворин Јенко“ 2020. године.

БРОЈНЕ ВАННАСТАВНЕ АКТИВНОСТИ

Уз педагошко деловање, професор Миша Богдановић се бави и концертним извођењима, наступајући јавно као солиста и као члан у ансамблима Школе, камерним оркестарима, доприносећи развоју културног живота заједнице у којој ради и живи. Активни је члан Оркестра „Гвардија“ у Пожаревцу, као и члан жирија на  Фестивалу „Труба Милета Матушића“ у Кучеву. Такође, сарађује са градским женским хором „Барили“ Пожаревац и Културно уметничким друштвима околних места. Но, ни у ком случају не запоставља своје ученике:

-Ученици са којима радим редовно узимају учешће на концертима и манифестацијама у граду и шире, тако да често наступамо заједно. Раме уз раме  музиком смо оплеменили свечаности отварања Љубичевских игара, академије, бројне  светосавске академије, књижевне вечери, отворене часове у Предшколској установи  „Љубица Вребалов“, Културно лето Пожаревца…, вели наш саговорник наводећи и остале примере како љубав према музици и инструменту дели са својим ђацима настојећи да их афирмише и да тим младим људима продуби љубав према музици.

У оквиру свечаности поводом Дана ослобођења Града Пожаревца, професор Миша Богдановић традиционално као солиста или са својим ученицима изводи фанфаре. Наравно, све поменуто захтева много волонтерског рада и одрицања, јер су у питању бројни наступи, које треба припремити, организовати и реализовати ван школских активности.

Од школске 2011/2012. ради Богдановић ради у издвојеном одељењу у Костолцу као професор трубе и хорне у Основној школи. На месту председника Стручног већа дувача и соло певача био је од 2002. до 2011. године. Актуелни је председник регионалне секције дувача у оквиру Заједнице музичких и балетских школа Србије а 2007. године био је члан жирија на Фестивалу музичких и балетских школа Србије, у чијем раду учествују најистакнутији и најзаслужнији педагошки ауторитети.

Потпору у професионалним и ваннаставним активностима Миши Богдановићу пружају супруга Весна,  као и синови Коста (14 година)  и Алекса (11 година). Њихова подршка је значајна и веома јака не само из породичних већ и професионалних разлога јер је супруга професор хармонике, Коста је ученик другог разреда Средње музичке школе на одсеку труба а Алекса ученик четвртог разреда Основне музичке школе на одсеку виолина. Наравно, у Школи за основно и средње музичко образовање „Стеван Мокрањац“ у Пожаревцу.

Влада Винкић