2019-10-01T09:48:23+02:00 1. октобра, 2019. 09:48 |

Мишић и Мартић из „СМУЂ“-а у првом тиму Репрезентације Србије

На реци Ђетињи крај Ужица последњег септембарског викенда одржана су три завршна кола Мушичарске лиге Србије. У појединачној конкуренцији за ласкаву титулу првака Србије и избор репрезентативаца надметало се 17 риболоваца из 9 клубова међу којима и три такмичара Организације спортских риболоваца „СМУЂ“ Пожаревац.

По речима учесника, дочекали су их идеалан водостај и фантастични временски услови, но, упркос наведеном,  риба је била јако селективна  а уловљено је 196 риба – пастрмки и липљена.  Срећа  да улови највећи примерак ове врсте која спада у једну од најлепших и најелегантнијих слатководних риба, припала је Младену Жакули из екипе „Нишава“ Ниш чији је липљен имао дужину  44,1 сантиметар.

Овогодишњу Лигу обележили су фантастични такмичари „Клуба Мушичара“ из Београда, међу којима је Тихомир Лукић био први, Марко Милачић други а Дејан Пастроњевич трећи. Четврти је био Александар Мишић а пети Милан Мартић из пожаревачког „СМУЂ“-а. Самим тим ова имена чине петорку, односно први тим репрезентације Србије за међународна такмичења у 2020. години. Занимљиво је да је  Мишић  буквално због пар сантиметара краће рибе у последњој сесији остао без пехара за треће или чак друго место! Вреди поменути да је и трећи пожаревачки такмичар Владимир Марковић успео је да се као десети пласира у проширени састав репрезентације.

Анализирајући овогодишњу сезону,  Саша Радосављевић  председник Организације спортских риболоваца „Смуђ“ истиче да је  Лигу 2019.  године красило крајње неизвесно такмичење и многобројне смене на врху табеле уз тријумф такмичара београдског клуба.  Радосављевић истиче да је после пет  година редовног одржавања Мушичарске лиге дошло до изузетног напретка у такмичарском риболову у овој дисциплини јер је конкуренција све јача а знање и ниво такмичара неупоредиво виши.

Окончањем Мушичарске лиге Србије следи полугодишња пауза због ловостаја на пастрмку, те се следећи званични скуп риболоваца очекује у априлу 2020. године, док ће се у „СМУЂ“-у у међувремену одвијати остале планиране активности, развој стратегије и даље усмерење најмлађих ка овом спорту.

В.Винкић