НАШ РАЗГОВОР:   БОЈАН ИЛИЋ, ПРЕДСЕДНИК СКУПШТИНЕ ГРАДА ПОЖАРЕВЦА

 

Годину за нама обележиле су новине у функционисању локалног парламента Пожаревца. O томе, о ефикасности рада одборника, о сарадњи Скупштине града и Скупштине градске општине Костолац, о буџету Општине у наредној години и другим темама из делокруга рада Скупштине града Пожаревца, разговарали смо ових дана са њеним председником Бојаном Илићем.

 Скупштина Града Пожаревца је сада далеко ефикаснија него што је то био случај у ранијем периоду. То је пре свега заслуга имплементације система „е-парламента“. Поносан сам на чињеницу да је Пожаревац један од четири града у Србији који је тај систем благовремено применио. Пожаревац је у потпуности прихватио овај систем, што подразумева да осим електронског слања материјала, у Скупштини функционише и електронско гласање. Присуствовао сам семинару у Новом Саду, на коме су искуства разменили представници скупштина свих градова и општина, а Пожаревац се нашао у друштву Новог Сада, Панчева и Зрењанина који су увели „електронски парламент“, иако он само у Пожаревцу има двоструку примену, слање материјала одборницима у електронској верзији и електронско гласање на самој седници. У осталим градовима још су у полузавршеном послу, што је био повод да угостим колеге из осталих српских градова и општина који су били заинтересовани за наш систем. Седнице су сада далеко ефикасније, рад на самој седници је бржи, седнице краће трају, пребројавање гласова више није ручно већ електронско. Убрзана је и сама припрема седнице јер су се раније користили штампани материјали који су по одборнику тежили и по неколико килограма. Осим одборницима материјали су се слали и члановима Градског већа, начелницима одељења, медијима тако да је скупштински материјал ишао на више од сто адреса. Данас, када се све то обавља електронски, осим бржег рада, остварили смо уштеде у штампаном материјалу, амортизацији копир апарата и тонера као и прековременом раду који је често, због обима припреме седница Скупштине био неопходан. Ту су и уштеде у гориву за разношење скупштинског материјала на кућне адресе. Овај систем ће, због свега поменутог, врло брзо исплатити новац који је у њега уложен.

Каква је  сарадња са одборницима и извршном влашћу?

– Сви одборници су се за  ових годину и по дана, од маја 2016. до данас, понашали у складу са домом у коме се налазе, поштовали су „кућни ред“  Скупштине. Нисмо имали ниједну немилу ситуацију и у том смислу хтео бих да похвалим  понашање одборника. Извршна власт је активно учествовала на скупштинским седницама образлагањем тачака дневног реда и у дискусији. Седнице локалног парламента су на завидном нивоу и надам се да ће тако остати и у наредном периоду. Врло ретко сам имао потребу да изричем опомене и то се углавном односило на мало гласнији говор у сали, када се не чује оно што одборник за говорницом има да каже. Желим да обезбедим мир у сали у највећој могућој мери. Опомене су се углавном односиле на то или евентуална велика удаљавања говорника од теме. Дискусије су, ипак, у највећој мери конструктивне, није било превише политичких елемената за говорницом, она служи за изношење ставова и мишљења у вези тачака дневног реда, а политика се не спроводи са тог места.

Да ли одборници долазе довољно припремљени на седнице?

– У великој мери да. То се види по образлагању тачака дневног реда. Чини ми се да је и тај аспект подигнут на виши ниво, јер је материјал сада много лакше прегледати. Похвалио бих рад скупштинских радних тела. Ове године посебно се издвојио Савет за родну равноправност. У извештајима које добијам видим да је Град препознатљив када су савети и њихов рад у питању. Активан је и Савет за бригу о старим лицима. Имамо стална и повремена радна тела, која су веома активна.

НОВОГОДИШЊА ЧЕСТИТКА

 Грађанима Пожаревца у 2018. години желим здравља, среће, љубави и нових радних места. Да заједно живимо у граду на који ћемо бити поносни, да чувамо и волимо свој Пожаревац и да тако васпитавамо и нашу  децу. 

 

  На територији Града Пожаревца функционишу две  скупштине, градска и Скупштина Градске општине Костолац. Да ли и у коликој мери сарађујете са колегама?

– Односи органа Града и Градске општине Костолац регулисани су Статутом Града и ту бих поменуо општа акта – буџет и промене Статута. Све што је везано за ова два документа аутоматски се преноси на Скупштину Градске општине Костолац и то је, у том радном делу, стандардна комуникација.

              Скупштина би требало да на наредном заседању усвоји буџет за 2018. годину. Шта ће бити приоритет у најважнијем финансијском документу Града?

– Нови буџет је у припреми и биће усвојен на завршној седници Скупштине Града.  Очекују  се капитални пројекти у износу од 1,4 милијарде динара на територији Града Пожаревца. Планира се управљање отпадом и одржавање чистоће Града са више од 80 милиона динара, заштита вода и управљање отпадним водама са преко 130 милиона, исти износ предвиђен је и за регулисање атмосферских отпадних вода. За асфалтирање планирано је више од 170 милиона динара, за заштиту подземних вода и побољшање квалитета вода више од 70 милиона, за заштиту земљишта од штетног дејства, где се пре свега мисли на старо корито реке Млаве и Брежански канал, око 90 милиона динара. Више стотина милиона динара планира се за ширење топлификационе мреже. Град Пожаревац је кренуо са великим инфраструктурним радовима у последње две године и тај тренд се наставља. Урађено се мери километрима асфалтираних путева и тај број је из године у годину све већи. Истим аршинима мере се и топлификационе цеви. Видљиво је да град Пожаревац крупним корацима побољшава своју инфраструктуру. Самим тим услови за живот су квалитетнији.

 Каквог је карактера буџет за 2018?

– Води се рачуна да се задовоље све структуре. Уз обавезно инвестирање не смемо заборавити ни социјалну структуру. Пожаревац је један од ретких градова  који издваја доста новца за социјалне потребе. Планирани су велики инвестициони пројекти. Улагање у њих подразумева смањење социјалних потреба, тако да су ова два сегмента нераскидиво везана. У 2018. очекујемо велики број нових радних места тако да ће се, надамо се, и притисак на социјална давања смањити. За овако кратак период, од годину и по дана урађено је много тога како у селима тако и  граду. Уређен је највећи број путева, гледајући период од последњих неколико година, никада није било више прикључака на топлификационој мрежи, гасе се и димњаци, па имамо и тај еколошки моменат. Круна свега је отварање производног погона турске компаније у Шећерани. Очекујемо да почетком наредне године у том погону буде упошљено више од хиљаду радника. Почела је и изградња Стоп шопа где се на пролеће очекује запошљавање више од 300 особа. Запошљавање 1400 радника на ова два места за Град Пожаревац је позитиван бум, када погледамо друге градове где запошљавања има, али у доста мањем обиму. Надам се да ће грађани Пожаревца препознати уложен труд.

За инвестирање је у великој мери битна и подршка Владе Србије и њених министарстава?

– Подршка у том делу је јако битна и код нас је она на максималном нивоу. Имали смо посете министара у Влади и председника Републике. То се види кроз реализацију пројеката, улагања у школе, реконструкцију Дома здравља која нас очекује, ту је и обнављање Болнице… Након 40 година имамо велику инвестицију у Костолцу, изградњу новог блока Термоелектране, која ће донети још радних места. Мислим да се у свему томе види корелација локалне власти и републичких органа.

Колики је проценат извршења буџета у 2017. и колико сте задовољни реализованим?

-Буџет Града за 2017. годину износи 4 милијарде и 600 милиона динара. До Нове године очекујемо још плаћања тако да не могу да прецизирам његово извршење али бих напоменуо да је око 700 милиона динара закључених уговора за инвестиције чија је реализација у току. То је битан податак, јер тај новац не бисмо сада могли да рачунамо као реализован у буџету за 2017. Очекујем добро овогодишње извршење, а још веће у 2018. Увек треба постављати веће циљеве.

Усвајају се планови и програми јавних предузећа. У коликој мери ће рационализација запослених утицати на ефикасност у раду и реализацију планова?

            –По одлуци о максималном броју запослених, Град Пожаревац може да има 1095 запослених на неодређено време од чега 480 у јавним предузећима, а 615 у Управи, установама и код свих директних и индиректних корисника буџета Града. Јавна предузећа су извршила функционалне анализе и дужна су да у складу са скупштинском одлуком сведу број запослених. Ја сам сигуран да ће функционисати једнако добро као и са бројем радника који су до сада имали. Свако предузеће је урадило средњорочне и дугорочне планове и њих очекујемо на наредној скупштинској седници. Свакако, очекује се да предузећа остварују своју примарну и основну делатност. Имамо и новог директора једног од јавних предузећа који је добио подршку на претходном заседању Скупштине. Реч је о ЈКП „Водовод и канализација“. Очекујемо да се у наредној години  крене са решавањем неких проблема везаних за ову тему и да се дође до коначног решења проблема  водоснабдевања.

                                                                                                                                   Т.Р.С.

Share.

Comments are closed.

Skip to content