Породица Шљивић из Брежана је у свом крају позната по доброј организацији, поштењу и радиности. Баве се ратарством, сеју кукуруз, пшеницу и сунцокрет, а од ове године намеравају да се опробајуи у производњи уљане репице. Немају стоку, а за рад користе савремене машине. Производња је заступљена на 38 хектара, од чега се кукуруз сеје на 12 – 13 хектара, сунцокрет на 10  хектара и пшеница на 10 – 12 хектара.

 

 

Пројекат „АГРО ИНФО“ суфинансира Град Пожаревац

-Јесенас сам сејао Синжентине сорте пшенице и нисам сјајно прошао због појаве болести, тако да се просечан принос кретао нешто изнад 5 тона по хектару. Сав род од 58 тона сам предао предузећу „Ирис“ у Дубравици, а цена по килограму се кретала око 16 динара. Што се тиче сунцокрета, ове године определио сам се за Пионирове хибриде, жетву сам завршио и остварио просечан род од 3,7 тона по хектару. Цена још увек није одређена, радимо „на слепо“ што није добро. Надамо се да ће цена бити бар 32 динара, а све испод тога је неисплативо, јер ако буде 30 динара, у старту губимо пола тоне по хектару. Са 9,7 хектара пожњео сам 36 тона сувог зрна сунцокрета по хектару. Кукуруз се налази у фантастичном стању и мислим да ће ово бити рекордна година. Сума падавина је била добра, тако да очекујем да ћу остварити преко 10 тона по хектару, а сејао сам искључиво Пионирове хибриде. Услед ранијег сазревања сматрам да ће комбајнирање почети око 15. септембра. Субвенције које добијамо су изузетно мале и за успешну производњу сматрам да је потребно установити стабилну цену производа, а не да се она из године у годину мења, тако да, и поред већих приноса,са мањом ценом долазимо на исто, истиче Шљивић.

Према његовим речима, да би се сунцокрет произвео на једном хектару неопходно је уложити 76.000 динара, за кукуруз је потребно 78.000 динара, а за пшеницу око 60.000 динара.

                                                                                                                                                         Д.Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content